Obeta se tesnejše sodelovanje Inštituta za oljarstvo ZRS Koper in KGZS

Predsednik KGZS Jože Podgoršek se je v zadnjem obdobju nekoliko bolj spoznal z oljkarstvom. Konec januarja je bil med podpisniki pisma o nameri za promocijo slovenskega oljčnega olja z zaščiteno označbo porekla (ZOP), minuli teden pa je obiskal Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper.

Jože Podgoršek (spredaj) je s sodelavci sedel v klopi organoleptičnega laboratorija IZO ZRS Koper.  Foto: IZO ZRS Koper
Jože Podgoršek (spredaj) je s sodelavci sedel v klopi organoleptičnega laboratorija IZO ZRS Koper.  Foto: IZO ZRS Koper

KOPER > Na obisku v prostorih Inštituta za oljkarstvo (IZO) ZRS Koper v izolsih Livadah se je Jože Podgoršek, predsednik KGZS, podrobno seznanil z delom in nalogami, ki jih opravlja inštitut, vključno z izvajanjem nalog javne službe v oljkarstvu. Obisk je bil priložnost za pogovor o ključnih izzivih v kmetijstvu ter zaščiti oljkarske dejavnosti in oljkarjev v Sloveniji.

Maja Podgornik, predstojnica IZO ZRS Koper, je predsedniku KGZS predstavila projekte in izpostavila tveganja in izzive, s katerimi se tako pridelovalci kot raziskovalci soočajo zaradi podnebnih sprememb. ZRS Koper namenja veliko pozornosti poljskim poskusom v oljčnikih. Z njimi zbirajo podatke v realnih razmerah, ki so pomembni za razvoj inovativnih agronomskih tehnologij ter prenos znanstvenih dognanj v prakso, kar prispeva k trajnostni pridelavi in prilagajanju na podnebne spremembe.

Radikalna rez oljk za zdravje in manj posegov v prihodnje

V minulih dneh se je v Istri mudil ugledni italijanski agronom Giorgio Pannelli, ki je specialist za rez oljk, za kar ima registrirano posebno šolo. Na povabilo IZO ZRS Koper je izpeljal dva dvodnevna tečaja s prikazom rezi za stabilno rodnost. Zanimanje je bilo izjemno, tečajev se je udeležilo prek 100 oljkarjev, veliko je bilo mladih. Pannelli je predstavil precej radikalni poseg, ki zagotavlja manj ukrepanja v prihodnjih letih, zaradi česar so stroški rezi in obiranja nižji. Po Pannellijevi metodi so oljke bolj osvetljene in prezračene, potreben je manjši vnos fitofarmacevtskih sredstev, plodovi so bolj zdravi, obenem pa so drevesa pripravljena za potencialno strojno obiranje. Na oljkarskih forumih je Pannellijev obisk naletel na polemiko, saj temeljita rez v naslednjem letu ali dveh ne zagotavlja visoke rodnosti, a je na dolgi rok učinkovita, tudi zaradi manjše potrebe po delovni sili, katere pomanjkanje je ena največjih težav slovenskega oljkarstva.

Podgoršku in sodelavcem so razkazali nacionalni referenčni laboratorij IZO ZRS Koper, v katerem izvajajo akreditirane kemijske in senzorične analize kakovosti oljčnega olja in ugotavljajo njegove morebitne potvorbe. Poleg analiz za slovenski inšpekcijski nadzor opravljajo še senzorične analize za inšpekcijski nadzor na Češkem in Slovaškem. Laboratorij je včlanjen v konzorcij Metrofood, ki združuje evropsko meroslovno infrastrukturo za področje hrane. Vodja laboratorija Saša Volk, je poudarila, da laboratorij vsako leto opravi več tisoč analiz, ključna cilja pa sta zaščita potrošnikov in zagotavljanje kakovosti slovenskega oljčnega olja. Med obiskom so se med drugim dogovorili, da bodo opredelili in nadgradili sodelovanje med IZO ZRS Koper in KGZS, saj obe ustanovi strokovno delujeta na področju sredozemskega kmetijstva in opravljata del javne službe v oljkarstvu.


Najbolj brano