Razstava Ivan Ivačič, kuharski mojster – prva slovenska kuharska TV-zvezda, 100-letnica rojstva povezuje Radovljico in Brežice. Ivan Ivačič se je namreč rodil 28. marca 1921 v Posavju, v Zdolah pri Krškem, umrl pa 20. marca 1984 v Radovljici.

Ivan Ivačič (1921–1984). Foto: Posavski muzej Brežice
Ivan Ivačič (1921–1984). Foto: Posavski muzej Brežice

Prvi del njemu posvečene razstave so zasnovali v Posavskem muzeju Brežice, kjer so jo v obliki muzejske vitrine dali na ogled že marca, drugi del pa v Muzejih radovljiške občine, kjer bodo s svojim delom razstave v Brežicah gostovali oktobra.

Ivačič se je že v 60. letih prejšnjega stoletja s svojim kuharskim znanjem in veščinami proslavil na slovenski televiziji. Tako bo razstava pri starejših obiskovalcih obudila spomine na njegovo hudomušno predstavljanje okusnih jedi, mlajšim pa predstavila veličino mojstra, ki je na Gorenjskem in v znanih restavracijah po Evropi kuhal za največja imena tedanjega časa, so sporočili iz Posavskega muzeja Brežice.

Ivačič je po drugi svetovni vojni kuharske izkušnje nabiral v več slovenskih krajih. Pogosto je kuhal tudi za predsednika takratne Jugoslavije Josipa Broza - Tita in najrazličnejše obiske državnikov na Brdu pri Kranju in Brionih.

Sodeloval je pri razvijanju tehnologij za proizvodnjo živil v različnih podjetjih, med drugim pri nastajanju jušne kocke Argo in majoneze Thomy. Na RTV Ljubljana je do leta 1975 snemal tematske kuharske oddaje, leta 1965 pa izdal tudi prvo kuharsko knjigo, ki je do danes izšla že v desetih dopolnjenih izdajah. Ivačič je na Gostinskem šolskem centru v Ljubljani poučeval strokovne predmete.

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj je ob postavitvi razstave pojasnila, gre za zgodbo, ki ne povezuje le Brežic in Radovljice, temveč praktično celotno državo. "Ivačič je bil vseslovenska zvezda. Kar predolgo je bil pozabljen, in prav je, da častimo to dediščino, četudi morda gibanja, v katerih je sodeloval, v sodobni kulinariki niso več tako moderna," je povedala in kot primer navedla njegovo pogosto uporabo smetane v jedeh.

Čeprav razstavo Posavski muzej Brežice do konca tega leta seli v Radovljico, Ivačičeva dediščina ostaja še naprej na ogled tudi v Brežicah, in sicer kot del večje razstave Po Posavju z žlico in čašo, ki začenja nov cikel Čuti: 1 – Okus.

Od odprtja muzejske vitrine je sin mojstra Ivačiča Posavskemu muzeju Brežice podaril več očetovih predmetov, ki so jih postavili na ogled na obeh postavitvah. Bogatijo pa ju tudi Ivačičeve kuharske oddaje iz arhiva RTV Slovenija, v katerih je mogoče videti njegovo iznajdljivost, šarm in mojstrstvo, so poudarili v muzeju.

Zgodba o Ivačiču je del prireditev, ki častijo slovensko prehransko dediščino in podpirajo Slovenijo kot nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021. Je tudi prvi dogodek kulturno-gastronomskega abonmaja, ki ga pripravlja Združenje zgodovinskih mest Slovenije. Muzeji radovljiške občine pa skupaj z Gornjesavskim in Loškim muzejem oblikujejo tudi spletni portal Naša kuhna.

Zdolska gobova juha po posodobljenem Ivačičevem receptu
Za Muzeje radovljiške občine je razstava, ki jo odpirajo danes, začetek nadaljnjega raziskovanja o tem kuharskem mojstru. Z njo spodbujajo Radovljičane, naj jim posredujejo tudi svoje spomine na Ivačiča. Hkrati bodo njegovo kulinariko predstavili tudi v sodobni luči, saj bo radovljiški kuharski mojster Uroš Štefelin po posodobljenem Ivačičevem receptu pripravil zdolsko gobovo juho.