Inštitut za oljkarstvo nagradil najboljše namizne oljke

Koprski Inštitut za oljkarstvo je danes priredil peti Festival namiznih oljk, ki so ga v sodelovanju s podjetjem Soline pridelava soli letos nadgradili s projektom Soljke. Z njim želijo promovirati tradicijo vlaganja namiznih oljk, hkrati pa razviti nove, inovativne izdelke iz oljk, soli in oljčnega olja. Najboljše namizne oljke so tudi nagradili.

 Foto: Sašo Dravinec
Foto: Sašo Dravinec

KOPER > Ob podelitvi priznanj in nagrad oljkarjem za najboljše namizne oljke so v Sečoveljskih solinah priredili še razstavo namiznih oljk in vodeni degustaciji, so sporočili z Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.

Festival namiznih oljk letos poteka že peto leto, a so ga pri inštitutu skupaj s podjetjem Soline pridelava soli letos nadgradili s projektom Soljke. “Cilj projekta je skupaj s pridelovalci oljk razviti nove produkte iz oljk, oljčnega olja, soli in začimb, hkrati pa ohraniti tradicijo vlaganja oljk,” je povedala vodja projekta in predstojnica inštituta Maja Podgornik. Kot je dodala, bi si želeli, da bi tudi namizne oziroma vložene oljke pridobile zaščiteno označbo porekla, tako kot to velja že za Piransko sol in Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre.

Priznanja za kakovost so dobili Neven Benčič za Štorto v slanici in olju, Emil Nemec za Picholine v slanici in olju, Boris Sabadin iz Ekološke kmetije Bem za Štorto v olju ter Norma Zudich iz Kmetije Zudich za Picholine v slanici. Dve priznanji za ekološke namizne oljke Picholine v ekstra deviškem oljčnem olju ter ekološke namizne oljke Štorta s česnom in zelenim poprom je prejela Martina Veršnik z Ekološke družinske kmetije Olea. Kristjan Božič je prejel priznanja za Štorto v slanici, Štorto v olju in aromatizirane oljke Leccino v žganju, s sladkorjem, citrusi in začimbami. Kar sedem priznanj za sedem različnih izdelkov pa je prejel Ivan Zadel, in sicer za ekološke namizne oljke in sicer za Ascolano v slanici in olju, Istrsko belico v slanici in olju, Leccino v slanici in olju, Mato v slanici in olju, Štorto v slanici in olju, Štorto v olju in Štorto z lovorjem v slanici in olju.
Naziv drugi vicešampion so prejele ekološko pridelane oljke Ascolana v slanici Kmetije Ronkaldo - Adamič. Prvi vicešampion je postala Ekološka družinska kmetija Olea z ekološkimi namiznimi oljkami Štorta v ekstra deviškem oljčnem olju. Absolutni zmagovalec pa je postal Darko Jakomin iz Oljkarstva Karlonga z Ascolano v slanici.

“Na inštitutu se dobro zavedamo, da je prvi pogoj za dobre namizne oljke izpolnjen z zdravimi plodovi, ki pa jih je v teh ekstremnih razmerah in intenzivnih napadih škodljivcev zelo težko pridelati. Zato želimo s projektom Soljke pilotno vpeljati tudi model celostno vodenega kmetijstva, s čimer bi izboljšali učinkovitost agrotehničnih ukrepov,” so Podgornikovo v sporočilu za javnost še povzeli na inštitutu.

Kot je pojasnila, to pomeni, da bodo pet izbranih kmetij spremljali celostno, od namakanja, pojava bolezni in škodljivcev, s katerimi se soočajo, do gnojenja ter drugih agrotehničnih ukrepov ter jim na podlagi ugotovitev dali priporočila.

Projekt sta inštitut za podjetje pridobila v okviru razpisa LAS Istre. Financirata ga Evropska unija iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in država v okviru programa razvoja podeželja 2014-2020.

Na peti Festival namiznih oljk se je sicer prijavilo 40 udeležencev. Devetčlanska komisija je ocenila 23 vzorcev oljk. Ocenjevala je vonj, okus in teksturo ter na podlagi teh kriterijev podelila točke. Namizne oljke, ki so dosegle vsaj 65 od 90 možnih točk, so prejele priznanje kakovosti.


Najbolj brano