Ljubitelji čokolade, pozor!

Čokolada je bolj zdrava kot sadje

U.C.
2. 5. 2024, 13.50
Deli članek:

Slastna čokolada po zadnjih dognanjih s svojimi pozitivnimi učinki na človeški organizem prehiti celo sadje. Vendar velja omeniti, da se je za pridobitev zdravilnih učinkov te dobrote, potrebno sladkati s temno čokolado, ki vsebuje najmanj 70% kakavovih deležev. Sladkosnedom to najbrž ne bo pretežko.

Profimedia
Fotografija je simbolična

In kakšne blagodejne zdravilne sestavine vsebuje čokolada? Antioksidante, ki dokazano daljšajo življenje, pa tudi železo, magnezij, vitamin B in predvsem flavonoide. Temna čokolada znižuje raven maščob v krvi, saj ima pozitiven učinek na raven lipidov v krvi. Nutricionistka Sushma Gahg je svojem poročilu objavlja rezultate klinične študije: udeleženci, ki so dva do dvanajst tednov vsak dan pojedli 20 do 100 gramov temne čokolade ali pili kakav, so imeli znatno nižjo raven holesterola. Udeležencem raziskave je padel tudi nevarni holesterol LDL, ki naj bi bil med drugim odgovoren za srčne infarkte. Pozitivni učinek znanstveniki pripisujejo procianidinom, ki jih vsebujejo kakavova zrna. Te sekundarne rastlinske snovi so flavonoidi in lahko blokirajo absorpcijo holesterola.

Čokolada proti sladkorni bolezni

Zdi se protislovno, vendar študija, ki je preučevala učinke čokolade na ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2 in visokim krvnim tlakom, govori v prid uživanja čokolade. Rezultati so navdušujoči. Tisti, ki so dnevno zaužili 25 gramov temne čokolade, so imeli znatno nižji krvni tlak kot tisti, ki so zaužili enako količino mlečne čokolade. Hkrati polifenoli povečajo občutljivost na inzulin, tako da je krvni sladkor bolje nadzorovan. To bi lahko dolgoročno odložilo ali preprečilo sladkorno bolezen.

Čokolada za super možganske sposobnosti

Temna čokolada je dobra tudi za naše možgane. Gahg pojasnjuje, da flavonoidi, ki jih je v kakavu v izobilju, izboljšujejo naše kognitivne sposobnosti in lahko celo ščitijo pred upadom, povezanim s staranjem.
Čokolada lahko spodbudi nevronsko aktivnost v določenih predelih možganov, ki so odgovorni za užitek in nagrado. To zmanjša stres, poveča učinkovitost in izboljša razpoloženje. Flavonoidi prav tako izboljšajo spomin, zaznavanje in učne funkcije naših možganov. Poleg tega temna čokolada poveča sposobnost možganov za tvorjenje sinaptičnih povezav.

Sadje ali čokolada, kaj je boljše?

Študija je pokazala, da kakav in temna čokolada vsebujeta več antioksidantov, polifenolov in flavonoidov kot katero koli testirano sadje. Sem spadajo acai jagode, borovnice in brusnice. V tej kategoriji je temna čokolada očitna zmagovalka. Treba pa je paziti, da jo uživate v zmernih porcijah, da se izognete pretiranemu vnosu kalorij. Tudi temna čokolada vsebuje kalorije in maščobe, čeprav manj kot polnomastna mlečna čokolada, ki prav tako vsebuje veliko sladkorja in mleka ter le malo kakava. Kar zadeva vsebnost kalorij in vitaminov, bi pa je v prednosti sadje. Torej je res odvisno od tega, kakšne koristi za zdravje želite.