Rdeče in črno v Izoli

V Manziolijevi palači v središču Izole bo jutri, 8. februarja, potekal tradicionalni festival Refuscus Mundi - rdeča vina severnega Jadrana. Na njem bo približno 40 vinarjev iz Slovenije, Italije in Hrvaške predstavilo vina iz avtohtonih in domačih sort iz vinorodnih regij ob severnem Jadranu.

V Izoli se bodo s publiko povezali številni vinarji, pride tudi Filippo Felluga (levo) iz 
kleti Livio Felluga, ene najuglednejših  v širši regiji. Foto: Matia Ščukovt
V Izoli se bodo s publiko povezali številni vinarji, pride tudi Filippo Felluga (levo) iz kleti Livio Felluga, ene najuglednejših v širši regiji. Foto: Matia Ščukovt

V ospredju bodo Istrani in Kraševci z refoškom in teranom, iz Brd in s furlanskih gričev pridejo gostje s pokalco (črno rebulo), iz hrvaške Istre z vini z rdeče zemlje, iz Kvarnerja pa z redkim sansigotom.

Festival Refuscus Mundi - rdeča vina severnega Jadrana tudi letos otvarja sezono vinskih dogodkov. Skozi leta se je uveljavil kot izložbeno okno rdečih vin iz avtohtonih in domačih sort. V nekaterih regijah severnega Jadrana so rdeče sorte v vinogradih veliko bolj zastopane kot marsikje drugod. V nihajoči priljubljenosti so bila rdeča vina v minulem obdobju nekoliko manj izpostavljena, vinarji pa so iskali poti in slogovne inačice, da jih spet približajo publiki.

V svetu vin hitro raste zanimanje za vina iz globalno neuveljavljenih sort, ki so pridelana karseda sonaravno. V velikih svetovnih metropolah, ki so v marsičem veliki civilizacijski talilni lonci, na drugi strani uživajo v okusih vin, ki jih popeljejo v oddaljene in manj znane dežele.

V Izoli se bodo s svojimi vini predstavile tako majhne kot velike kleti na čelu z Vinakoprom, kjer hranijo največ refoška na vsem svetu. Vina iz kleti ob Šmarski cesti, v kateri nenehno iščejo stik s sodobnimi trendi brez da bi zakrivali tradicijo, bodo predstavljena tudi na poglobljeni delavnici Skrivnosti refoška: med dediščino in sodobnimi okusi, ki jo bo vodil glavni enolog Boštjan Zidar.

V zgodovinski Manziolijevi palači se bodo z ljubitelji vin povezali številni družinski vinarji, bodisi uveljavljeni, ki imajo svojo stalno publiko kot mladi, ki se še ostrijo na velikem vinskem podiju. V uvodni festivalski delavnici bo novinar PN Sašo Dravinec z gosti iz Slovenije in Hrvaška spregovoril o značilnostih in okusih najtemnejših vin severnega Jadrana, publicist Toni Gomišček pa bo usmerjal delavnico o pokalci (črni rebuli), ki so jo pred pol stoletja oživeli vinarji iz Prapotnega na furlanskih gričih, cepiče pa so našli v starem vinogradu blizu briškega Golega Brda.

Festival se bo začel s svečano otvoritvijo ob 13.45 z nagovorom ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateje Čalušić. Trajal bo do 20.30 ure, vstopnica (vključno s kozarcem) stane 25 evrov.


Najbolj brano