Petra in Zvonko Potočnik vodita ekološko hribovsko kmetijo Vogelnik z Zelen Brega na Koroškem. Živinorejo so ohranili, vendar se preživljajo s pridelavo in predelavo zelenjave in sadja po ekoloških smernicah. Kupce najdejo po spletu, svojo trgovino imajo tudi na Facebooku.
Zelen Breg je dobrih osem kilometrov oddaljen od Raven na Koroškem. Vogelnikovo kmetijo obdajajo pašniki, travniki in gozd. Čeprav leži dobrih 750 metrov visoko, zelenjava dobro uspeva.
Neokrnjena narava in kakovostna hrana
»Pomembni sta nam neokrnjena narava in kakovostna hrana, zato smo leta 2000 začeli kmetovati ekološko. K temu nas je spodbudila tudi bolezen norih krav,« pravita Potočnikova. V mesnicah in trgovskih centrih so takrat ponujali uvoženo goveje meso živali, ki nikoli niso videle sonca ali trave. »Ker si take hrane ne želimo, smo izbrali pridelavo živil najvišje kakovosti in šli v ekološko preusmeritev. Nehali smo uporabljati mineralna gnojila in fitofarmacevtska sredstva, saj smo želeli ohraniti rodovitno zemljo, čisto vodo, zdrave živali in zdravo zelenjavo …« dodajata. Prvo ekološko kontrolo so uspešno opravili leta 2000, tri leta pozneje pa so pridobili ekološki certifikat.
»Izbrala sva pravo pot, ki je ne bi spremenila. Prva leta je bilo pridelka nekoliko manj, z vzpostavitvijo naravnega ravnovesja, s pravimi in pravočasnimi tehnološkimi ukrepi pa se je tudi količina pridelka močno povečala. Intenzivneje zelenjavo pridelujemo na prostem in v rastlinjakih šele od leta 2020, ko sem tudi jaz pustila službo in si svoje delovno mesto ustvarila na kmetiji,« dodaja Petra Potočnik.
Z 29 hektarji zemlje sodijo med srednje velike kmetije. Od tega je večina gozda, kar 19 hektarjev, preostalih 10 hektarjev pa je travnikov, pašnikov in njiv. Sadovnjak s starimi sortami jablan ima več kot sto let. Ohranjajo živinorejo, tako da redijo do 15 krav dojilj, pitajo nekaj prašičev in imajo kokoši nesnice.
Zelenjava raste tudi v tunelih in dveh rastlinjakih
»Naša glavna panoga je pridelava zelenjave na 1.500 kvadratnih metrih, od tega je tisoč kvadratnih metrov pokritih površin,« pravi Zvonko Potočnik. Gre za več tunelov in dva rastlinjaka. Večjega, ki ima 410 kvadratnih metrov, so postavili lani, prekriva ga dvojna napihljiva folija, ki rastline varuje pred slabim vremenom. Tunele pozimi odkrijejo, folijo pa zavijejo in umaknejo s konstrukcije, da je ne bi poškodoval sneg.
Ekstremne vremenske razmere so eden največjih izzivov za kmete. Tudi Zelen Breg je v začetku junija zajelo močno neurje, ki je v nekaj minutah poškodovalo vrtnine, a so si sadike opomogle, tako da prve pridelke že obirajo.
Poleti jih rešuje kapljično namakanje
»Skrbimo, da so tla založena s hranili, ki jih rastline potrebujejo. Upoštevamo kolobar, poleti pa nas rešuje kapljično namakanje, ki je najbolj varčno in primerno za nagnjene grede, kakršne so naše. Z vseh streh zbiramo deževnico v posebne cisterne, da jo za zalivanje uporabimo, ko je premalo dežja. Tako zberemo okoli 15 kubičnih metrov deževnice, potrebovali pa bi je vsaj sto kubičnih metrov,« opisuje Zvonko Potočnik. Poskuša dobiti dovoljenje za črpanje vode iz bližnjega potoka, da bi lahko pridelali več zelenjave.
Tedenski zabojčki sezonske zelenjave
Pridelujejo več kot 30 vrst zelenjave, bolj zahtevne vrtnine gojijo v rastlinjaku ali tunelih. Dobro jim uspevajo tudi plodovke, kot so paradižnik, paprike, kumare in bučke.
»Zelenjavo prodajamo svežo, kar pa je ostane, jo predelamo in vložimo po svojih receptih. Vložimo okoli 1.800 kozarčkov na leto,« pove Petra, ki skrbi za predelavo domačih pridelkov in razvija nove izdelke.
Vogelnikova kmetija je najbolj znana po zelenjavnih zabojčkih, ki jih dostavljajo stalnim kupcem. »Imamo okoli 40 rednih strank iz Mežiške, Mislinjske in Dravske doline, ki vsak teden dobijo sezonsko mešano zelenjavo, ki je takrat na voljo. Radi vidimo, da ekološko hrano kupuje veliko mladih družin, ki prepoznajo kakovost in prednost lokalnih pridelkov. To je dobra spodbuda tudi za nas. Prodajo bi radi razširili tudi na vrtce, šole in druge javne ustanove,« opisuje Petra Potočnik.
Na Facebooku imajo spletno trgovino
Dobre izkušnje imajo tudi s promocijo prek družbenega omrežja Facebook, kjer objavljajo, kar se dogaja na kmetiji in kaj je v sezonski ponudbi. Po novem imajo na Facebooku tudi svojo spletno trgovino, kjer lahko kupci izberejo enega od vnaprej sestavljenih zelenjavnih zabojčkov ali si ga sestavijo sami.
Od junija do konca oktobra ponujajo svežo zelenjavo, shranke pa vse leto. Prodajajo tudi domače mesnine, kokošja jajca, jabolčni sok iz starih sort jabolk, kot sta topaz in carjevič, kislo zelje in marmelade iz jagodičja. Iz domačih jajc Petra Potočnik izdeluje tudi jušne in široke rezance ter testenine.
Pri pridelavi zelenjave je veliko ročnega dela, druga opravila pa si, kolikor je mogoče, olajšajo s specialnimi stroji za gorske kmetije, za katere kandidirajo tudi na razpisih. Dela na kmetiji je veliko, zato je pomoč devetletnega sina Ožbeja in stare mame Romane dobrodošla. Pri večjih sezonskih delih, kot je pobiranje krompirja, jim pomagajo tudi drugi sorodniki in prijatelji.
Inovativni kakovostni izdelki, kakršnih na trgu še ni
»Kmetijo razvijava in posodabljava, kolikor gre. Najina velika želja je, da bi ustvarjala nove inovativne izdelke, kakršnih na trgu še ni in ki bodo najvišje kakovosti,« za konec pravi Petra Potočnik. Motivacijo in navdih za novosti dobita od zadovoljnih kupcev, pa tudi od nagrad na ocenjevanjih. Na največjem med njimi, Dobrotah slovenskih kmetij, so letos dobili dve zlati priznanji, po eno za eko domačo kislo papriko in eko domače blago kisle feferone ter srebrno priznanje za eko domačo rdečo peso.