Zasebnost
Agro Podjetnik

Mlada Gorenjka na kmetiji pri Jenk cele dneve peče piškote

Najbolj zaželene Tanjine sladke dobrote so ajdovčki in breskvice, med prazniki pa tudi medenjaki in potica, pridružil se jim bo tudi domač sladoled.
Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Na Golte 9. junija prihaja prvi družinski dan s trail tekom Zelene Doline
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Na Golte 9. junija prihaja prvi družinski dan s trail tekom Zelene Doline

Prijave so odprte do 3. junija, prve prijavljene družine in prvih 200 tekačev čakajo posebna presenečenja

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
1. junija vabljeni na 28. maraton Junaki vinogradov
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta 1. junija vabljeni na 28. maraton Junaki vinogradov

Na 108-kilometrskem maratonu od Ljubljane do Brd pričakujejo do 900 rekreativnih kolesarjev; prvič bodo nagradili najhitrejšega kolesarja in kolesarko pri vzponu čez Sabotin.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Klet Brda v petek vabi na predstavitev strojev za vinograd
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Klet Brda v petek vabi na predstavitev strojev za vinograd

Kako delujejo moderni stroji za vinograde na terasah in na ravnem si boste lahko ogledali med 10. in 17. uro na štirih lokacijah v bližini Kleti Brda na Dobrovem v Brdih

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice
Agrobiznis
Podporniki obveščajoJana Petkovšek Štakul Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice

Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.

Avtor
avtor
09.05.2024 20:00
Dopolnjeno: 17.05.2024 06:24
Čas branja: 4 min
Mlada Gorenjka na kmetiji pri Jenk cele dneve peče piškote
Ajdovi rogljički in breskvice so najbolje prodajane Tanjine sladke dobrote. »Domač sladoled bo poletna novost v ponudbi,« pravi Tanja Bolka. Foto: Osebni Arhiv

Tanja Bolka od 19. leta pomaga sorodnikom na kmetiji pri Jenk v Stražišču pri Kranju, najbolj pa uživa v peki drobnega peciva in tort iz domačih sestavin. Pred štirimi leti je za peko peciva registrirala dopolnilno dejavnost na kmetiji, prodaja raste, zato bi rada posel s sladicami povečala. To pa je zgodba o tem, kako so ajdovčki, kot pravi ajdovim rogljičkom, postali njeni keksi številka ena.

»Imeli smo presežek ajdove moke, domačim sem rekla, da bom zamesila testo in nekaj sladkega spekla. Zvečer sem se zaprla v kuhinjo in uspeli so rahli ajdovčki. Tako se je začela moja slaščičarska pot, ki sem si jo želela od otroštva,« o začetkih pravi Tanja Bolka. Ajdovčki so primerni tudi za ljudi z alergijo na gluten in laktozo, saj uporablja maslo brez laktoze, ajda pa ne vsebuje glutena. »S temi alergijami se sama soočam, ajdovčke sem ustvarila tudi zase, a mi je všeč, da jih imajo tudi drugi radi,« dodaja.

Lokalne sestavine in trajnost

Na prvo mesto postavlja kakovostne sestavine iz lokalnega okolja. Z domače kmetije uporablja jajca proste reje, mleko, belo in ajdovo moko, z drugih kmetij kupuje maslo, smetano in skuto. Po sveže sadje se zapelje na kmetijo Markuta pod Storžičem in ga zamrzne, za posipe pa uporablja njihovo liofilizirano sadje. Piškoti se pečejo na elektriko, ki jo proizvaja sončna elektrarna na strehi kmetije, imajo tudi kolektorje za ogrevanje vode.

Za ajdovčki se dobro prodajajo tudi breskvice, pred prazniki pa medenjaki in krhki flancati. Peče tudi rogljičke iz več vrst moke in tradicionalne piškote, indijančke, za praznike poleg medenjakov tudi več vrst potice. Po naročilu peče tudi torte za različne priložnosti, na porokah so priljubljeni tudi sladki kotički s sladicami v lončku.

Sladice ne smejo biti presladke

»Moji kupci nimajo radi makronov, všeč so jim druge sladice, da le niso presladke. Trenutno so najbolj priljubljene sadne rezine, s čokoladno kremo in malinami ali višnjami, z lešnikovo kremo, z mangom in belo čokolado,« opaža Tanja Bolka. Pove, da je na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij dobila zlato priznanje za breskvice in medenjake, srebrno za orehove rogljičke in bronasto za krhke flancate. Letos bo na to ocenjevanje, ki bo v maju, poslala nove piškote.

Veliko piškotov in rezin proda v trgovini na kmetiji in v trgovinah kmetijskih zadrug. Za večjo prepoznavnost pripravlja spletno stran, Tanjine sladke dobrote pa že predstavlja na Facebooku in Instagramu. »Od začetka leta mi znanka ureja objave na družbenih omrežjih, saj meni zmanjkuje časa. Zasedena sem s peko, prodajo in gradnjo blagovne znamke. Sama sem odgovorna, da papirji 'štimajo'. Domači mi občasno pomagajo, sproti se učim podjetništva. Ni vedno enostavno, a v tem delu uživam,« poudarja Tanja Bolka.

Kot živilsko-prehranska tehnica vsako leto na prakso sprejme dijakinje, ki se v Ljubljani in Naklem šolajo za slaščičarke. »Če ostanejo dlje časa, jim pripravim tudi delavnice, da se več naučijo, tudi o izdelavi modernih poročnih tort z različnimi kremami,« pravi Tanja Bolka.

Novi prostori za rast

V kratkem bi rada povečala obseg proizvodnje in prodaje ter še koga zaposlila. »Ko bomo postavili nov hlev, za katerega čakamo na gradbeno dovoljenje, bo čas za širitev. Poleti prodaja piškotov usahne in ta čas bi si zapolnila z izdelavo domačega sladoleda. K temu me nagovarjajo tudi nekateri kupci,« napoveduje.

Kmetija ima 70 glav goveda in mleko oddaja zadrugi, Tanja vsak dan pomaga tudi v hlevu. Na sosednji kmetiji, ki je nehala kmetovati, so najeli hlev, da imajo vse živali dovolj prostora. »Radi bi postavili sodoben hlev za največ 60 krav molznic, ki bi bile 'v špici' in bi vsaka dala 11 tisoč litrov mleka na leto. Imele bodo udobno ležišče in več prostora za gibanje v zračnem hlevu. Opravila sem tečaj za osemenjevanje in tudi to počnem,« pravi mlada Gorenjka.

V novem hlevu bodo imeli robota za molžo, čiščenje tal in sodoben krmilno-mešalni voz, ki se bo samodejno premikal med silosom in hlevom. Tanja pomaga tudi na njivi, saj pridelujejo krompir, bučke, buče, kolerabo, kumare, brokoli, cvetačo, romanesko in zelje. Zelenjavo že 20 let vozijo v hotele na Bled, k Avseniku v Begunje in v Hišo Linhart v Radovljico. »Rada ves dan delam, idej za nove sladice mi ne manjka,« pristavi Tanja Bolka, ki je delo v družinskem podjetju raje zamenjala za življenje na kmetiji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
AGROBIZ
Novice
Pozeba v Podravju povsem uničila vinograde, zavarovalnice se umikajo
Agrobiznis
NoviceJana Petkovšek Štakul Pozeba v Podravju povsem uničila vinograde, zavarovalnice se umikajo

Ptujska območna enota KGZS opozarja na katastrofalne razmere v kmetijstvu

AGROBIZ
Agro HI-tech
Slovenska inovacija za zelenjadarske kmetije
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Slovenska inovacija za zelenjadarske kmetije 2

To je robotska okopalna roka, ki jo razvijajo pri EIP-projektu Pospešeno okopavanje zelenjave Motika.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Tako nekdanja košarkarica Katja Temnik širi posel z zelišči
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Tako nekdanja košarkarica Katja Temnik širi posel z zelišči 1

Zasnovala je novo linijo kartuzijanskih zelišč Zajcklošter, za partnersko podjetje Serena pa prideluje in polni začimbe pod njihovo znamko Iz kamr'ce.

AGROBIZ
Agro izziv
Kaj je nočna mora sadjarjev
Agrobiznis
Agro izzivPetra Šubic Kaj je nočna mora sadjarjev

Sadjarstvo je najbolj ogroženo zaradi podnebnih sprememb, pomanjkanja delovne sile in evropske želje po korenitem zmanjšanju porabe fitofarmacevtskih sredstev.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Poglejte, kako lahko sadjarji nadomestijo glifosat
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Poglejte, kako lahko sadjarji nadomestijo glifosat 2

To že dobrih šest let proučujejo v Sadjarskem centru Maribor, mi pa povzemamo njihove ugotovitve.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Z orodjem SMT+ strateško načrtovanje razvoja kmetije ni noben bavbav
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Z orodjem SMT+ strateško načrtovanje razvoja kmetije ni noben bavbav 1

Kako to orodje izzove kmeta, da temeljito prouči svojo kmetijo, okolje, v katerem kmetuje, in sebe kot podjetnika?

AGROBIZ
Agro HI-tech
Zakaj se v sadovnjaku obnese sejanje cvetočih rastlin in nizkorastoče soje
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Zakaj se v sadovnjaku obnese sejanje cvetočih rastlin in nizkorastoče soje

Zmanjša se poraba herbicida proti plevelu, nizkorastoča soja pomaga do boljšega cvetnega nastavka in boljšega enoletnega prirasta lesa, s tem pa tudi večjega pridelka jabolk, medtem ko cvetoče rastline povečajo biotsko pestrost ter pozitivno vplivajo na pridelek in kakovost jabolk.