Tanja Bolka od 19. leta pomaga sorodnikom na kmetiji pri Jenk v Stražišču pri Kranju, najbolj pa uživa v peki drobnega peciva in tort iz domačih sestavin. Pred štirimi leti je za peko peciva registrirala dopolnilno dejavnost na kmetiji, prodaja raste, zato bi rada posel s sladicami povečala. To pa je zgodba o tem, kako so ajdovčki, kot pravi ajdovim rogljičkom, postali njeni keksi številka ena.
»Imeli smo presežek ajdove moke, domačim sem rekla, da bom zamesila testo in nekaj sladkega spekla. Zvečer sem se zaprla v kuhinjo in uspeli so rahli ajdovčki. Tako se je začela moja slaščičarska pot, ki sem si jo želela od otroštva,« o začetkih pravi Tanja Bolka. Ajdovčki so primerni tudi za ljudi z alergijo na gluten in laktozo, saj uporablja maslo brez laktoze, ajda pa ne vsebuje glutena. »S temi alergijami se sama soočam, ajdovčke sem ustvarila tudi zase, a mi je všeč, da jih imajo tudi drugi radi,« dodaja.
Lokalne sestavine in trajnost
Na prvo mesto postavlja kakovostne sestavine iz lokalnega okolja. Z domače kmetije uporablja jajca proste reje, mleko, belo in ajdovo moko, z drugih kmetij kupuje maslo, smetano in skuto. Po sveže sadje se zapelje na kmetijo Markuta pod Storžičem in ga zamrzne, za posipe pa uporablja njihovo liofilizirano sadje. Piškoti se pečejo na elektriko, ki jo proizvaja sončna elektrarna na strehi kmetije, imajo tudi kolektorje za ogrevanje vode.
Za ajdovčki se dobro prodajajo tudi breskvice, pred prazniki pa medenjaki in krhki flancati. Peče tudi rogljičke iz več vrst moke in tradicionalne piškote, indijančke, za praznike poleg medenjakov tudi več vrst potice. Po naročilu peče tudi torte za različne priložnosti, na porokah so priljubljeni tudi sladki kotički s sladicami v lončku.
Sladice ne smejo biti presladke
»Moji kupci nimajo radi makronov, všeč so jim druge sladice, da le niso presladke. Trenutno so najbolj priljubljene sadne rezine, s čokoladno kremo in malinami ali višnjami, z lešnikovo kremo, z mangom in belo čokolado,« opaža Tanja Bolka. Pove, da je na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij dobila zlato priznanje za breskvice in medenjake, srebrno za orehove rogljičke in bronasto za krhke flancate. Letos bo na to ocenjevanje, ki bo v maju, poslala nove piškote.
Veliko piškotov in rezin proda v trgovini na kmetiji in v trgovinah kmetijskih zadrug. Za večjo prepoznavnost pripravlja spletno stran, Tanjine sladke dobrote pa že predstavlja na Facebooku in Instagramu. »Od začetka leta mi znanka ureja objave na družbenih omrežjih, saj meni zmanjkuje časa. Zasedena sem s peko, prodajo in gradnjo blagovne znamke. Sama sem odgovorna, da papirji 'štimajo'. Domači mi občasno pomagajo, sproti se učim podjetništva. Ni vedno enostavno, a v tem delu uživam,« poudarja Tanja Bolka.
Kot živilsko-prehranska tehnica vsako leto na prakso sprejme dijakinje, ki se v Ljubljani in Naklem šolajo za slaščičarke. »Če ostanejo dlje časa, jim pripravim tudi delavnice, da se več naučijo, tudi o izdelavi modernih poročnih tort z različnimi kremami,« pravi Tanja Bolka.
Novi prostori za rast
V kratkem bi rada povečala obseg proizvodnje in prodaje ter še koga zaposlila. »Ko bomo postavili nov hlev, za katerega čakamo na gradbeno dovoljenje, bo čas za širitev. Poleti prodaja piškotov usahne in ta čas bi si zapolnila z izdelavo domačega sladoleda. K temu me nagovarjajo tudi nekateri kupci,« napoveduje.
Kmetija ima 70 glav goveda in mleko oddaja zadrugi, Tanja vsak dan pomaga tudi v hlevu. Na sosednji kmetiji, ki je nehala kmetovati, so najeli hlev, da imajo vse živali dovolj prostora. »Radi bi postavili sodoben hlev za največ 60 krav molznic, ki bi bile 'v špici' in bi vsaka dala 11 tisoč litrov mleka na leto. Imele bodo udobno ležišče in več prostora za gibanje v zračnem hlevu. Opravila sem tečaj za osemenjevanje in tudi to počnem,« pravi mlada Gorenjka.
V novem hlevu bodo imeli robota za molžo, čiščenje tal in sodoben krmilno-mešalni voz, ki se bo samodejno premikal med silosom in hlevom. Tanja pomaga tudi na njivi, saj pridelujejo krompir, bučke, buče, kolerabo, kumare, brokoli, cvetačo, romanesko in zelje. Zelenjavo že 20 let vozijo v hotele na Bled, k Avseniku v Begunje in v Hišo Linhart v Radovljico. »Rada ves dan delam, idej za nove sladice mi ne manjka,« pristavi Tanja Bolka, ki je delo v družinskem podjetju raje zamenjala za življenje na kmetiji.