okusno.je
mineštra

Juhe in jedi na žlico

Slastna zelenjavna mineštra je odličen obrok za vso družino

Včasih si zaželimo toplega obroka, kot je na primer dobra enolončnica, ki nas prijetno pogreje in okrepča. Ste že poskusili zelenjavno mineštro z dodatkom slastne pancete mangalice? Gre za kombinacijo, ki je zaradi bogatega okusa prava poslastica za naše brbončice, jed pa je hkrati tudi izjemno hranljiva. Spodaj vam predstavljamo recept, s katerim boste to izvrstno jed lahko pripravili tudi sami doma.

V.H.
29. 02. 2024 05.00

Zelenjavna mineštra je polna zelenjave, mesa in začimb, medtem ko je njena prednost tudi ta, da jo lahko vedno prilagodimo glede na sezonsko ponudbo in lokalne sestavine. Tako lahko naredimo svojo unikatno mineštro, ki bo kar najbolje zadovoljila naše želje in potrebe. Poleg tega jo lahko pripravimo tudi v večjih količinah, saj je kot nalašč za družinska srečanja, praznovanja in druge dogodke. Tokrat lahko poskusite zelenjavno mineštro, obogateno s panceto mangalice, ki bo zagotovo navdušila vse po vrsti. 

Zelenjavna mineštra z mangalico
Zelenjavna mineštra z mangalico FOTO: okusno.je

Recept za zelenjavno mineštro s panceto

Sestavine (za 46 oseb):

- 1 čebula
- 1 por
- 1 bučka
- 1/2 cvetače
- 200 g koruze (zamrznjena ali vložena)
- 50 g pancete mangalice (lahko tudi slanina)
- sol in poper po okusu
- oljčno olje (da prekrije dno posode)
- nasekljan peteršilj (po želji)

Postopek priprave: 

V lonec vlijemo oljčno olje in dodamo nasekljano čebulo. Pražimo nekaj minut, da čebula kristalizira, med praženjem pa jo posolimo in popopramo. 

V lonec prilijemo vodo, tako da njen nivo sega do četrtine lonca. Dodamo koruzo in jo kuhamo približno 10 minut. Vzamemo palični mešalnik in koruzo pretlačimo kar med kuhanjem. 

Dodamo na koščke narezano panceto mangalice, narezano cvetačo, bučko in na kolobarčke narezan por. Dolijemo vodo in pokrito kuhamo na zmernem ognju še približno 30 minut. Mineštro med kuhanjem začinimo po okusu. 

Ko je jed pripravljena, lahko dodamo še nasekljan peteršilj. Serviramo v globoke krožnike ali jušne skodelice in postrežemo s kruhom. Dober tek!

Okusne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Sorodni članki

Odlična mehiška enolončnica, ki jo lahko skuhamo na zalogo

Chili con carne je gosta mehiška enolončnica, znana po svojih bogatih okusih. Osnovni recept je sestavljen iz mesa, fižola, koruze, paradižnika in začimb, vendar obstaja več trikov, s katerimi lahko jed nadgradite in povzdignete v nove višave okusnosti. Predstavljamo vam nekaj strokovnih nasvetov, ki vam bodo pomagali ustvariti chili con carne, s katerim boste navdušili družino in prijatelje.

Kuhinje
Odlična mehiška enolončnica, ki jo lahko skuhamo na zalogo
Odlične enolončnice, pripravljene v manj kot eni uri

Se vam je nekaj na žlico, hkrati pa za kuhanje nimate veliko časa? Predstavljamo vam izbor naših najljubših enolončnic, pripravljenih v manj kot eni uri in primernih tako za kosilo kot tudi za večerjo.

Kaj skuhati
Odlične enolončnice, pripravljene v manj kot eni uri
Sezona gob: odlična gobova enolončnica

Sezona gob je v polnem teku in ob hladnejšem vremenu se odlično prileže krepka in hranljiva enolončnica, ki nas prijetno ogreje in nasiti. Pripravimo jo lahko po svojih željah, a v tem času je zagotovo najboljša z raznovrstnimi gobami. Možnosti je resnično veliko, tokrat pa vam ponujamo enostaven recept, s katerim boste lahko razvajali svoje domače.

Kaj skuhati
Sezona gob: odlična gobova enolončnica
Kaj skuhati danes? Odlične enolončnice, ki vas bodo pogrele in nasitile

Enolončnice so priljubljene v vseh letnih časih, še zlasti pa jeseni in pozimi, ko se lahko z njimi tudi prijetno pogrejemo. V njih se običajno znajde najrazličnejša zelenjava, tudi meso in suhomesnati izdelki, za dodatno hranljivost pa poskrbijo žita ali testenine, včasih tudi kakšne zakuhe, kot so žličniki ali cmočki. Njihova prednost je tudi ta, da ne umažemo veliko posode, saj potrebujemo zgolj večji lonec, skuhamo pa si jih lahko na zalogo in jih zamrznemo.

Kaj skuhati
Kaj skuhati danes? Odlične enolončnice, ki vas bodo pogrele in nasitile
Okusna istrska jed na žlico, priljubljena v vseh letnih časih

Preprosta mineštra, imenovana bobiči, je še posebej znana v slovenski Istri, kjer je pogosto na jedilniku. Postrežemo jo kot samostojno jed, saj je krepka in nasitna, ob njej pa se prileže kos domačega kruha.

Juhe in jedi na žlico
Okusna istrska jed na žlico, priljubljena v vseh letnih časih
Brezmesni dan: odlični recepti za jedi na žlico

Smernice zdrave in uravnotežene prehrane nas vse bolj spodbujajo k omejevanju uživanja mesa, zato naj bi se vsaj enkrat na teden odločili za brezmesni dan. Odlična izbira so raznorazne jedi na žlico, ki jih pripravimo iz najrazličnejše sezonske zelenjave ter obogatimo z dodatkom stročnic, žit ali testenin. Za vas smo zbrali nekaj naših najljubših brezmesnih enolončnic, ki so okusne, zdrave in tudi hitro pripravljene, nekatere pa si lahko skuhate tudi na zalogo.

Brez mesa
Brezmesni dan: odlični recepti za jedi na žlico
Iz enega lonca: hitra italijanska mineštra po receptu slavnega kuharja

Slovenci imamo ričet, Italijani pa mineštro. Gre za krepko in nasitno enolončnico, pripravljeno iz različne sezonske zelenjave, ki jo imamo v določenem letnem času pri roki. Poleg zelenjave so za pripravo dobre mineštre potrebne tudi drobne testenine in fižol, okusno enolončnico pa si lahko skuhamo tudi vnaprej, saj bo naslednji dan še boljšega okusa. Predstavljamo vam recept priljubljenega kuharja Jamieja Oliverja, ki sicer vsebuje tudi dodatek slanine, a jo lahko mirno izpustite in okusno italijansko enolončnico pripravite v povsem brezmesni različici.

Juhe in jedi na žlico
Iz enega lonca: hitra italijanska mineštra po receptu slavnega kuharja
Zimska enolončnica po receptu slavne kuharske mojstrice

Če imate radi okusne in hranljive jedi na žlico, ki tudi ne zahtevajo dolgotrajne priprave, ima slavna kuharska mojstrica Martha Stewart za vas odličen recept. Zelenjavna enolončnica s piščancem in rižem vas bo prijetno okrepčala, navdušila pa vas bo tudi s hitro in preprosto pripravo, saj je skuhana v dobre pol ure. Za piko na i pri serviranju po vrhu naribajte še malo parmezana ali kakšnega drugega trdega sira izrazitega okusa.

Juhe in jedi na žlico
Zimska enolončnica po receptu slavne kuharske mojstrice
Okusni obroki, pripravljeni v enem loncu (ki niso enolončnica ali juha)

Zagotovo si vsi kdaj želimo pričarati okusno kosilo ali večerjo, ne da bi umazali goro posode. Na našo srečo obstajajo recepti, ki jih pripravimo v enem samem loncu. Poleg krožnikov in pribora je treba umazati le še desko za rezanje in nož. Pogosto so rezultat okusne jedi, ki jih je mogoče shraniti v hladilniku in pojesti še drug dan, ko recimo ni časa za ponovno stanje za štedilnikom.

Kaj skuhati
Okusni obroki, pripravljeni v enem loncu (ki niso enolončnica ali juha)
Iz domače kuhinje: preprosta enolončnica iz ajdove kaše in gob

V jesenskem obdobju iz kuhinj pogosto diši po jedeh na žlico, ki nas prijetno pogrejejo in okrepčajo. Mednje sodi tudi ajdova kaša s posušenimi jurčki, ki jo v Prekmurju radi pripravljajo v obliki enolončnice. In zakaj se ne bi v teh hladnih dneh tudi sami pogreli s to preprosto, a izjemno okusno jedjo, ki bo navdušila vse ljubitelje zdravih in okusnih jedi na žlico?

Juhe in jedi na žlico
Iz domače kuhinje: preprosta enolončnica iz ajdove kaše in gob
Odlične jedi, ki jih pripravimo iz pločevinke fižola

Beli, rdeči ali rjavi fižol v pločevinki je skorajda nepogrešljiva sestavina domače shrambe. Ker se z njegovo uporabo izognemo dolgotrajnemu namakanju in kuhanju, je odlična izbira za pripravo okusnih obrokov tudi med tednom, ko nam pogosto primanjkuje časa. Da pa ga ne boste vedno znova uporabljali samo kot dodatek različnim solatam, vam v nadaljevanju predstavljamo deset okusnih jedi, ki vsebujejo fižol iz pločevinke.

Kaj skuhati
Odlične jedi, ki jih pripravimo iz pločevinke fižola
ISSN 2630-1679 © 2024, Okusno.je, Vse pravice pridržane Verzija: 445