Agro Podjetnik

Vsak mesec razgrabijo 200 kilogramov gob iz Pohorske gobarne

Več chefov je iz njihovega kraljevega ostrigarja skomponiralo samostojno jed za teden restavracij, ki je trajal do konca marca in v ospredje postavlja jedi iz slovenskih sestavin.
Novice
AGROBIZ
Novice
Agrobiznis
POZEBA
Novice Petra Šubic Sadjarji krvavo potrebujejo subvencije za oroševalne sisteme

Kako je jutranja pozeba prizadela sadno drevje, še ne vedo in opozarjajo, da je oroševanje urejeno le na petih odstotkih površin intenzivnih sadovnjakov.

AGROBIZ
Novice
Agrobiznis
PRED POZEBO
Novice Uredništvo Agrobiznisa Kako lahko sadovnjak zaščitimo proti pozebi

Oroševalni sistemi so redki, vendar lahko tudi s tehnološkimi ukrepi povečate odpornost sadnih rastlin na nizke temperature; v pomoč vam bo tudi priročnik iz EIP-projekta Pozeba.

AGROBIZ
Novice
Agrobiznis
naložbe
Novice Petra Šubic Nov razpis: sedem milijonov evrov za naložbe gorskih kmetij

Od 22. aprila do 11. junija do 14. ure lahko gorske kmetije oddajo svojo vlogo na razpis, kjer jim ponujajo od 30- do 75-odstotno financiranje naložb.

AGROBIZ
Novice
Agrobiznis
intervju
Novice Petra Šubic Andrej Lasič, NLB: Kmetovalcem želimo odobriti 40 milijonov evrov posojil na leto

V Srbiji so že najmočnejša banka pri financiranju kmetijstva, kjer imajo 30-odstotni tržni delež, enakega želijo pri poslovanju s kmetovalci doseči tudi v Sloveniji.

AGROBIZ
Novice
Agrobiznis
TRAJNOST
Novice Uredništvo Agrobiznisa Med desetimi junaki trajnosti v Evropi tudi Pribinovina s socialno kmetijo Korenika iz Šalovcev

Pribinovina upravlja ekosocialno kmetijo Korenika v Šalovcih, ki združuje ekološko pridelavo, ohranjanje podeželja in zaposlovanje ranljivih skupin.

AGROBIZ
Novice
Agrobiznis
Bodoča kmetica
Novice Petra Šubic Pomagajmo mladi kozjerejki najti kmetijo za najem 7

Maja Holer na podeželju išče manjšo kmetijo z leseno hišo, zidano štalo in nekaj zemlje, primerne za rejo živali in pridelavo divjih zelišč za čaje.

Avtor
avtor
21.03.2025 09:25
Čas branja: 5 min
Vsak mesec razgrabijo 200 kilogramov gob iz Pohorske gobarne
»Kupci z drugih koncev Slovenije naročijo gobe v naši spletni trgovini, dostavimo pa jih v kartonasti škatli,« pravi Klementina Ploč iz Pohorske gobarne. Foto: Petra Šubic

V pravkar minulem tednu restavracij smo v kraju Kebelj nad Oplotnico obiskali Pohorsko gobarno, iz katere prihaja kraljevi ostrigar, ki ga nekatere restavracije ponujajo kot samostojno jed. Katere gobe še gojijo in kako jih sami najraje pripravijo, nam je razložila Klementina Ploč, ki vodi Pohorsko gobarno. Pred dobrim letom jo je zagnala družina Fošt, ki ima podjetje za razrez hlodovine Grad les, gobarna pa ji prinaša dodatne prihodke.

Od ideje do prve prodaje gob sta minili dobri dve leti

Ideja o gojenju gob se je Primožu in Gašperju ter staršema Poloni in Janezu Foštu porodila leta 2021, priprave so trajale dve leti in bile tudi najbolj razburljive, saj so marsikateri kos opreme izdelali sami in med iskanjem prave formule za substrat, v katerem rastejo gobe, preizkusili različne kombinacije. »Največ časa smo porabili za optimizacijo gojenja, od tod pa je delo rutinsko in se ponavlja iz tedna v teden,« pravi Klementina Ploč, Gašperjeva partnerica, ki je za zdaj edina zaposlena v gobarni.

Gobe gojijo v dveh zabojnikih, s tem, da je v manjšem laboratoriju z inkubacijskim prostorom, v večjem pa gojitveni prostor. Kmalu bodo do konca uredili tretji zabojnik, ki je tudi največji, da bodo pridelavo gob lahko podvojili.

Najdlje rastejo šitake

Ves proces pridelave traja okoli dva meseca, poteka v štirih fazah, vsaka faza pa traja približno 14 dni. Prvih 14 dni se osnovna kultura razrašča v mešanici vode in medu. Drugih 14 dni jo testirajo na agarju in zavržejo vse, pri katerih se pojavi plesen. Naslednjih 14 dni podgobje ali micelij raste na ekološki pšenici. »Prve tri faze so inkubacijska doba, ki je najdaljša pri šitakah in traja kar tri mesece,« opisuje Klementina Ploč.

Zadnjih 14 dni pa iz micelija na substratu rasejo gobe. To poteka v gojitvenem zabojniku, kjer je zrak zelo vlažen in dovolj topel, da spodbuja rast. »Zelo pomembna je priprava substrata. Mi ga zamešamo iz bukovih peletov, pšeničnih otrobov in vode. Micelij razporedimo le v steriliziran substrat, kar je najpomembneje, saj gobe rastejo v čistem okolju. Substrat steriliziramo s paro v sterilizatorju, ki smo ga sami sestavili iz cisterne za vino,« razlaga sogovornica.

Tudi oni pozorno spremljajo Trumpove carine, saj PVC-vrečke s filtrom hepa, v katerih na substratu gojijo gobe, dobivajo iz ZDA. Med rastjo gob nastaja ogljikov dioksid, ki izhaja skozi filter hepa. Čeprav so v zabojnikih uredili prezračevanje, pri delu nosijo zaščitno plinsko masko. »Ne vemo še, kje bi kupovali take vrečke, če bi zaradi Trumpovih carin postale predrage,« navrže sogovornica.

Povečali bodo pridelavo gob

Vsak mesec naberejo okoli 200 kilogramov gob, a ko bodo gojenje prestavili v večji zabojnik, jih bo zraslo od 400 do 500 kilogramov na mesec. »Podvojili bomo tudi mesečno prodajo, ki znaša okoli tri tisoč evrov, in odprli še eno delovno mesto. Povpraševanja ne dohajamo,« napoveduje Klementina Ploč.

Več gostincev v tednu restavracij, ki je trajal od 21. do 30. marca, je na jedilnik dodalo tudi kraljevega ostrigarja. »Da bo vsak krožnik enak, bi radi imeli enako dolge kraljeve ostrigarje, kar je za nas kar izziv. Po zadnji dobavi si bomo oddahnili, smo pa veseli, da z gobami soustvarjamo moderno gastronomijo,« opisuje.

Gobji stejk ali burger

Štiri vrste gob stalno ponujajo – kraljevega in bukovega ostrigarja, šitake in resastega bradovca, ki sodi tudi med zdravilne gobe. »Resasti bradovec je priljubljen kot stejk. Radi jemo burger z nastrganim in popečenim bukovim ostrigarjem. Enako kot z jurčki pripravljamo tudi gobovo juho in rižoto, gobe z jajci ali gobe popečemo in dodamo k solati,« svetuje Klementina Ploč.

Najdražji je resasti bradovec, ki na tržnici stane 23 evrov za kilogram, najcenejši pa je bukov ostrigar, 13 evrov za kilogram. Po 18 evrov za kilogram prodajajo šitake, kraljevega ostrigarja in topolovko. »Ljudje poznajo šitake in bukovega ostrigarja, radi bi pokusili kraljevega ostrigarja. Ne poznajo rumenega ali rožnatega ostrigarja, ki jim zaradi barve padeta v oči,« opaža.

Restavracije so največji kupci

Največ gob dostavijo restavracijam, ki naročila opazno povečajo v spomladanskem in jesenskem tednu restavracij ter decembra. Ob sobotah gobe prodajajo tudi na tržnici v Slovenski Bistrici, potem pa jih že zmanjka. »Z drugimi gobarnami si pomagamo in če kateri zmanjka gob, jih dobi od drugega pridelovalca. Vsi prodamo vse gobe, zato si ne konkuriramo. Povezali smo se v društvo gojiteljev gob Slovenije, izmenjujemo si izkušnje, nekatere oskrbujemo s steriliziranim substratom z micelijem. S promocijo bi radi ljudem približali nove vrste gob, da jih pokusijo in naročijo,« dodaja Pločeva.

Kmalu bodo šitake testno gojili zunaj, na hlodih, v zabojniku pa že poskusno gojijo tudi manj znane vrste gob, kot so topolovke. »Čim prej bi radi do konca opremili največji zabojnik in povečali pridelavo, da bomo vsak mesec nabrali več kot 400 kilogramov gob,« napoveduje.

Zagonski stroški za nakup dveh rabljenih zabojnikov in opreme so znašali 25 tisoč evrov, s tem da so sami naredili napravo, ki vlaži zrak v gojitvenem prostoru, pripomoček za polnjenje vreč s substratom in celo sterilizator substrata. Sami so zvarili tudi police za nov zabojnik, v katerem bodo gojili gobe. Te razvažajo restavracijam po vsej Sloveniji in drugim kupcem, ki jih naročijo po spletu.

Poleg gob bi gojili tudi zelenjavo

Za bukove pelete in ekološko pšenico, iz katerih pripravijo substrat, imajo slovenske dobavitelje, žal pa večji del osnovnih kultur dobivajo iz Avstrije, saj v Sloveniji ni dovolj ponudnikov s certificiranimi osnovnimi kulturami. So zagovorniki krožnega gospodarjenja z viri, zato že vedo, kako bodo porabili ogljikov dioksid, ki se sprošča pri rasti gob. »Porabili bi ga za pridelavo zelenjave v zabojniku, ki bo povezan s tistim, v katerem bomo gojili gobe. To je dolgoročen načrt družine Fošt, ki ga bodo uresničili, ko bo od prodaje gob ostalo dovolj za nakup dodatnega zabojnika,« še pravi Klementina Ploč.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agrobiznis
KRATKE VERIGE
Agro Podjetnik Petra Šubic Tako spletna trgovina Mami Hobotnica širi svoje lovke

Povečali bodo ponudbo ekološko pridelane zelenjave, za lažjo dostavo po vsej Sloveniji pa bi se radi v prihodnje iz Bele krajine preselili v osrednjo Slovenijo.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agrobiznis
Agro Podjetnik Petra Šubic Bi kupili mini kruhove cmočke iz neprodanega kruha?

Slabo leto jih ponuja zadruga Allium za pogostitve na dogodkih in dostavo malice na delovno mesto, razširili pa bi jih radi tudi v trgovine.

AGROBIZ
Novice
Agrobiznis
carine
Novice Petra Šubic EU z novimi carinami na gnojila in pridelke iz Rusije in Belorusije 4

Carine bi lahko uvedli poleti, prihodnja tri leta se bodo carine na gnojila postopno zviševale; če bi se gnojila opazno podražila, bo Bruselj pomagal evropskim kmetom

AGROBIZ
Novice
Agrobiznis
Bodoča kmetica
Novice Petra Šubic Pomagajmo mladi kozjerejki najti kmetijo za najem 7

Maja Holer na podeželju išče manjšo kmetijo z leseno hišo, zidano štalo in nekaj zemlje, primerne za rejo živali in pridelavo divjih zelišč za čaje.

AGROBIZ
Novice
Agrobiznis
12. agrobiznis konferenca
Novice Petra Šubic Kako bo kmetijstvo postalo bolj privlačno za mlade

O tem bomo 17. aprila govorili s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić in Zvezo slovenske podeželske mladine na 12. Agrobiznis konferenci, na katero vas vabimo.

AGROBIZ
Novice
Agrobiznis
VIZIJA AGROŽIVILSTVA V EU IN SLOVENIJI
Novice Petra Šubic Prehranska varnost je glavni izziv Evrope

S kmetijskimi subvencijami je v EU treba podpreti tiste, ki jih najbolj potrebujejo, to pa so mladi kmeti ter majhne in srednje velike mešane kmetije, smo slišali v torek na predstavitvi vizije EU za kmetijstvo in hrano na Brdu pri Kranju.

AGROBIZ
Trajnost
Agrobiznis
12. Agrobiznis konferenca
Trajnost Uredništvo Agrobiznisa Kako črna soja navdušuje sestri Petro in Janjo Metličar

Svojo zgodbo, kako gradita kratko verigo od pridelave do izdelkov iz črne soje, bosta povedali v četrtek, 17. aprila, na 12. Agrobiznis konferenci, na katero vabimo tudi vas.