Jagrov tedenski katalog sodi med naše najljubše, saj se ideje za okusne, kakovostne obroke ob listanju oblikujejo kar same. Tokrat smo v svežem katalogu našli ogromno idej za kosila in če se z nami podate po nakupih, boste v tem tednu brez težav pripravili kar 7 raznovrstnih in hranilnih obrokov.

Četrtek

Če današnjega kosila še nimate v mislih, vam toplo priporočamo, da se po odhodu iz službe oglasite v najbližjem Jagru ter na oddelku mesa nabavite kvalitetna svinjska rebra s kožo za 4,49 evra na kilogram, po prilogo pa se odpravite k zamrzovalnikom ter v nakupovalno košaro položite krompirjeve svaljke za 2,29 evra na kilogram.

Doma svinjska rebra dobro operite, osušite, premažite z žlico gorčice ter nato potresite z zdrobljenimi suhimi lovorjevimi listi in brinovimi jagodami. Pecite v pečici po občutku in okusu, nekaj minut pred postrežbo pa pladenj s pečenimi rebri vzemite iz pečice ter rebra, ki bodo neverjetno sočna, razrežite, nato pa dobrote še nekaj minut pecite, da se tudi površina razrezanih kosov rahlo zapeče.

Foto: Facebook/Trgovine Jager

V času, ko se meso peče, pokuhajte krompirjeve svaljke, ob tem pa pripravite omako po okusu – lahko je povsem preprosta omaka, pripravljena s smetano za kuhanje, česnom v prahu in ščepcem muškatnega oreščka, lahko pa ji dodate tudi zamrznjene gobe, sir, bučke ali karkoli drugega. Pečena svinjska rebrca, postrežena s krompirjevimi svaljki v smetanovi omaki bodo pravi obrok iz nebes.

Ker ni kosila brez zdrave solate, v Jagru poskrbite še za nakup pakiranega motovilca za 0,79 evra, ki mu lahko dodate na tanke trakce narezan korenček, ki ga dobite v kilogramskem pakiranju za 0,89 evra. Vse skupaj začinite z Ašičevim jabolčnim kisom za 2,59 evra in oljem iz oljčnih tropin Clemente, ki ga z Jagrovo kartico ugodnosti dobite takoj ceneje, zanj pa boste namesto 3,49 evra odšteli 2,59 evra.

Pa še sladico in pijačo bi? Seveda! Počasi se lahko z Laško Maltom Ananas, Limona ali Dark po 0,74 evra na pločevinko pripravimo na poletje, h kosilu pa se bo lepo podal tudi merlot Brda za 2,49 evra. Sladkosnedi lahko kosilo zaključite z nekaj koščki omamne riževe čokolade Fundiez za 0,79 evra.

Težavnost kosila: 6/10

Okusnost kosila: 10/10

Petek

Po obilnem četrtkovem kosilu bi se nam v petek prileglo nekaj malo lažjega in pred očmi vidimo bogato obložen solatni krožnik, v katerem lahko s pridom uporabimo preostanek motovilca in korenja četrtkovega obroka. Solatni krožniki so izvrstna izbira tako za kosila kot za hitre malice, saj si lahko glavnino obroka pripravimo vnaprej, nato pa po želji in trenutnem navdihu dodajamo prelive, različno zelenjavo, semena, stročnice, meso, tunino, morske sadeže, tofu, seitan, celo sadje ali karkoli drugega.

Osnovo našega petkovega solatnega krožnika bi tako predstavljalo dno iz mešanice motovilca in na koščke narezanega korenja, dodamo pa lahko tudi v Jagru kupljeno sveže zeleno zelje, ki solatnemu krožniku doda malce hrustljavosti. Nato lahko dodamo na koščke ali rezine narezane kumare, ki jih v Jagru dobimo za 1,79 evra na kilogram ter žlico rjavega fižola Ellebi za 0,89 evra na pakiranje. Če se iz osnovne šole spomnite prehranskih skupin in sestave krožnika, veste, da je v obrok vselej dobro vključiti beljakovine, zato za naš solatni krožnik izberemo konzervo tunine Rio Mare v oljčnem olju za 4,49 evra, v Jagru pa lahko, če solatne krožnike pripravljate za celo družino, najdete večje pakiranje tunine Giana v rastlinskem olju za 0,95 evra za 185 gramov.

Čeprav je mogoče solatne prelive kupiti, so najbolj zdravi in sveži tisti, ki jih pripravimo sami. Izjemno okusen preliv pripravite tako, da v odsluženem kozarcu za vlaganje zmešate eno veliko žlico gorčice Jager za 0,89 evra, nekaj žlic jabolčnega kisa ter veliko žlico oljčnega olja Iliada za 6,99 evra.. Dodamo sesekljan česen ali česen v prahu, začimbo koper, ki se odlično poda h kumaricam ter žlico navadnega jogurta. Dobro zmešamo, prilijemo malce vode, da dobimo želeno gostoto preliva, nato pa kozarec dobro zapremo in pretresemo. Pri solatnih prelivih si dopustimo kreativnost in ko boste iznašli svoj priljubljeni recept zdravega preliva, bodo take solate gotovo večkrat na meniju.

K solatnemu krožniku se lepo poda voda z okusom breskve ali bezga Jager za 0,29 evra ali kozarec Radenske Classic za 2,63 evra na pakiranje štirih plastenk, ob katerih dobite celo velikonočne serviete gratis. Sladica? Pripravimo si cappuccino Mokate Gold Vanilija za 0,95 evra, ob še vročem kapučinu pa na vrhu skodelice postrezimo eno vrstico čokolade Smarties za 1,19 evra, ki jo lahko pojemo kar tako, ali pa jo pustimo zaplavati po kapučinu za res čokoladno in sladokusno izkušnjo.

Težavnost kosila: 3/10

Okusnost kosila: 9/10

Sobota

V soboto, ko se morda najde kaj več časa, si lahko v kuhinji privoščimo nekoliko večji podvig. Kaj pravite na to, da bi pripravili domače hamburgerje? Z Jagrovo kartico ugodnosti in 5 točkami namreč dobite paket ptujskih belih hambijev oziroma bombetk za burgerje za 1,35 evra, pleskavice pa z 10 točkami in kartico za 2,95 evra. Nato potrebujete še nekaj listov sveže zelene solate, po dve rezini paradižnika po burgerju in pa, hit burgerja, karamelizirano čebulo. Priprava je izjemno enostavna! V Jagru kupite paket čebule za 2,99 evra na petkilogramsko pakiranje, na kolobarje narežite čebulo ali dve, denite v kozico, dodajte sladkor, malce olja in nekaj žlic kisa, solite in poprajte po okusu ter pustite, da počasen postopek karamelizacije na majhnem ognju opravi svoje. Končni rezultat sladko-slane čebule bo neverjeten in bo vaš burger ponesel na povsem novo raven!

So vas naši predlogi kosil spodbudili, da si pripravite svoj tedenski jedilnik? Navdih poiščite v Jagrovem katalogu! Da o tem, kaj vse v njem najdete, niti ne govorimo …

Pri burgerjih je obvezna omaka – mi pripravimo domačo mešanico iz kečapa, majoneze in gorčice, na Jagrovih policah pa lahko pobrskate za katerokoli drugo omako, naj bo smetanova, česnova, BBQ … Nujna »oprema« burgerja je tudi sir in če ste za gurmansko doživetje, poiščite cheddar oziroma klasični izbiri kot sta gauda ali edamec dodajte kak sir s plemenito plesnijo. Ko se okusi premešajo … Mmmm … Vse sestavine zložite v burger, ga po sredini prebodite z zobotrebcem in za nekaj minut denite v pečico, da se bombetka rahlo zapeče, okusi pa res dobro spojijo.

Ali tako okusno kosilo sploh potrebuje piko na i v obliki sladice? Skorajda ne, toda če bi vseeno nekaj sladkega, so izvrstna izbira čokoladne praline bonboniere Toffifee za 1,79 evra na pakiranje, vse skupaj pa lahko zaključite tudi s kozarcem temnega piva Kozel za 4,49 evra na pakiranje štirih pločevink.

Težavnost kosila: 8/10

Okusnost kosila: 10/10

Nedelja

Ah, nedelja. Dan, ko bi lenarili, a hkrati dan, ko bi radi jedli nekaj res dobrega. Kako sprejeti kompromis in kaj pripraviti? Čeprav priprava mesa morda izgleda najbolj zahtevna, to v resnici ni. Ključ je le v dobri predpripravi, nato pa namesto nas večino dela opravi kar pečica. V nedeljo si privoščite domačega piščanca Perutnine Ptuj za 3,99 evra, če pa kuhate le zase oziroma za manj ljudi, pa raje nabavite piščančja bedra za 3,29 evra na kilogram.

Piščančje meso že zvečer ali pa zjutraj pred peko dobro sperite pod vodo, osušite in marinirajte. Izjemno kombinacijo ustvarijo sol, poper, mleta kajenska paprika in malce sojine omake, mi pa notranjost piščanca napolnimo še s čebulo in česnom. Pustimo v hladilniku, da se okusi prepojijo, eno uro pred peko pa piščanca postavimo na sobno temperaturo. Tik pred peko ga premažemo s stopljenim maslom, ki je ključno, če želimo zapečeno in hrustljavo skorjico, nato pa piščanca pridno pospravimo v pečico in si vzamemo čas za kako družinsko družabno igro ali ogled najljubše serije.

Priloga? Nam je dovolj kar obilna solata, vsekakor pa lahko pripravite priljubljeno slovensko klasiko – pražen krompir. Tega pa tako ali tako obvladate, ne?

Sladica? Mi bi kar pecivo Pekarne Jure, ki ga dobite v Jagrovi pekarni, izbirate pa lahko med paketi Sladki mix, Donavski valovi in Sacher, za posamezno pakiranje pa boste odšteli 3,69 evra. Pijača? Tu in tam je nedeljo potrebno res uživati in katera pijača simbolizira užitek bolj kot peneče vino – Charles du Lac bo vaš za 1,89 evra.

Težavnost kosila: 8/10

Okusnost kosila: 10/10

Ponedeljek

Pri nas so ponedeljki, ki so že sami po sebi stresni in pomenijo začetek novega delovnega tedna, rezervirani za hitra kosila in testenine, ki jih obožujemo. Naj vam izdamo svoj trik za hitro testeninsko omako, ki morda ni najbolj »po regelcih«, je pa okusna in vselej navduši ter jo lahko prelijemo po katerihkoli testeninah – najboljši so sicer široki rezanci Zlato polje, ki jih s 5 točkami in Jagrovo kartico ugodnosti dobite za 1,79 evra.

Nato potrebujete tudi vrečko Knorr gobove juhe z jurčki in drobnjakom, ki jo prav tako s 5 točkami in Jagrovo kartico ugodnosti dobite za 0,95 evra ter smetano za kuhanje, če pa te nimate, pa bo mešanica mleka in kisle smetane prav tako zadoščala. Čar kuhinje in priprave kosil je prav v eksperimentiranju. Omako za testenine začnemo pripravljati kot bi pripravljali gobovo juho iz vreče, s tem, da v mešanico damo veliko manj vode, da med kuhanjem dobimo res gosto gobovo zmes, v katero počasi prilivamo smetano za kuhanje. 1,2,3 in pred nami je noro dobra gobova omaka za testenine, za katero nas bodo vsi spraševali, kako smo jo napravili. Če imate čas in se v vašem zamrzovalniku najdejo domače gobice, pa seveda uporabite kar te – ni ga čez pravo gobovo omako!

Seveda pa se v vrečkah za hitro pripravo najdejo tudi druge mešanice za pripravo, ki so dejansko namenjene pripravi omak in rižot. Izjemno okusna in hitra je tako mešanica za špagete Carbonara Knorr Fix, ki jo v Jagru dobite za 1,19 evra, ob tem pa lahko preizkusite še mešanico Knorr Fix za rižoto s paradižniki.

Dejstvo je, da je v sodobnem hitrem svetu dobro poznati okusne bližnjice, ki nas pripeljejo do kosila in če smo se čez vikend potrudili pri pripravi res obilnih kosil, brez občutka krivde posezimo po hitro pripravljeni omaki!

Ker je ponedeljek in smo že malce utrujeni, bomo za danes preskočili solato. Če je za vas res res obvezna, si privoščite skledico rdeče pese Jager za 0,89 evra, sladica pa naj bodo nostalgične Viki kroglice za 0,99 evra. Pa pijača? K testeninam v omaki se res lepo prileže belo vino po izbiri – v Jagru boste med bogato ponudbo našli kar nekaj izbire!

Težavnost kosila: 5/10

Okusnost kosila: 9/10

Torek

V torek, ko lahko pričakujemo hladno jutro, bi za kosilo pasalo nekaj krepkega, toplega, a ne preveč zahtevnega za pripravo. Kaj pravite na preprosto zelenjavno juho in nekaj sladkega iz Jagrove pekarne? Zelenjavno juho pripravite iz zelenjave, ki jo najdete v domačem hladilniku, za obvezno »opremo« pa štejejo krompir10 kilogramov ga v Jagru dobite za 4,99 evra; čebula5 kilogramov je najdete za 2,99 evra ter korenje1 kilogram dobite za 0,89 evra.

Začnite s čebulo, ki jo, narezano na kocke, prepražite in začinite s soljo ter poprom. Nato dodajte na kocke narezan korenček in postopoma dodajajte še preostalo zelenjavo, pri tem pa se držite pravila, da se trša zelenjava pripravlja dlje časa. Zelenjavni juhi lahko pustite, da sama ustvari naravne arome, če pa imate radi bolj »gorski stil« zelenjavnih juh, pa mešanici zelenjave, ko jo pražite na čebuli, dodajte malce mezge in nekaj žlic Ašičevega jabolčnega kisa za 2,59 evra. V juho se bodo odlično podale tudi začimbe kot so majaron, timijan in lovorov list.

Ob vroči zelenjavni juhi lahko postrežete tudi na rezine narezano kuhano domačo klobaso Ave, ki jo pakirano najdete v Jagru za 4,29 evra, a to je le za tiste, ki si vsakdanjega obroka res ne predstavljate brez mesa.

Po zelenjavni juhi sledi krepka sladica, za katero se boste v Jagrovi pekarni kar težko odločili. Priporočamo, da izbirate med sadnim kruhkom za 3,89 evra, res sočno jabolčno pito za 1,39 evra ter punč rezinami za 4,29 evra. Če ste pri volji, si lahko za piko na i iz jabolk Jonagold (8 kilogramov lahko kupite za 6,99 evra) pripravite še jabolčno čežano!

Težavnost kosila: 6/10

Okusnost kosila: 8/10

Sreda

Ste mislili, da nam bo v sredo že zmanjkalo idej za kosila? Kje pa, ob sredah smo polni energije, saj v Jager pride nova, sveža tedenska ponudba! In kaj bi danes za kosilo? Zanimanje je v nas zbudil paket instant juhe z rezanci Reeva z okusom piščanca, v katerem je pakiranih kar pet porcij, dobite pa ga za 1,59 evra. Če imate raje tujo hrano, lahko v tem tednu s kar 25-odstotnim popustom dobite tudi izdelke Maggi 2 Go, med katerimi se najde več vrst instant azijskih rezancev različnih okusov, ki so lahko primerni tudi za hiter obrok v službi – dodate vročo vodo in uživate!

Juho smo pojedli, kaj pa glavna jed? Kaj pravite na hitro pico? Res je lahko hitra, saj si lahko testo iz Mlinotestove moke manitoba tipa 00, ki je izvrstna moka za pravo, puhasto pico ter jo v Jagru dobite za 0,99 evra, pripravite že en večer prej, torej v torek, ko s kosilom ne boste imeli veliko dela. Recept za pripravo testa, ki bo po celem dnevu vzhajanja noro puhasto, najdete kar na ovitku moke! Testo naslednji dan raztegnite v želeno obliko, obložite s paradižnikovo pasato ali domačo paradižnikovo omako – pelate seveda poiščite v Jagru ter poljubnimi nadevi – pizza šunko z’dežele za 3,99 evra na kilogram, kraljico mortadelo za 7,49 evra na kilogram, žličko kisle smetane, sirom edamec Zelene doline, ki bo z Jagrovo kartico ugodnosti vaš za 6,39 evra, svežimi paradižnički, mocarelo, siri z žlahtno plesnijo, tunino … Izbire je ogromno!

Za sladico si lahko privoščite Zagrebške kremne rezine, ki jih z Jagrovo kartico ugodnosti in 5 točkami dobite 30-odstotkov ceneje za 2,79 evra.

Težavnost kosila: 7/10

Okusnost kosila: 10/10

Povejte nam ali smo se z našim tedenskim načrtom kosil, v katera smo vključili dobrote Jagrovega kataloga, približali vašemu sanjskemu kosilu. Kakšno kosilo pa bi s pomočjo kataloga sestavili vi?