okusno.je
Beljakova rolada z jagodami in smetano

Sladice

Hitra sladica iz odvečnih beljakov, ki vas bo pustila odprtih ust

Vam od priprave krofov ostajajo beljaki, pa ne veste, kako bi jih porabili? Imamo odlično rešitev! Pripravite božansko beljakovo rolado s smetano in svežimi jagodami. Sladica je odličnega okusa, beljakova osnova pa je tako rahla, da se vam bo dobesedno stopila v ustih. Rolada bo deležna številnih pohval, njena prednost pa je tudi ta, da priprava ni nič kaj preveč zapletena, poleg tega pa tudi ne vsebuje moke.

M. J.
09. 02. 2024 05.00


Za pripravo beljakove osnove potrebujemo:

- 150 g beljakov (približno 4 veliki beljaki)
- 1 žlička limoninega soka
- 100 g sladkorja
- 80 g sladkorja v prahu
- 1 žlička koruznega škroba
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta (lahko tudi vanilijeva aroma ali pasta)

Beljakom dodamo limonin sok in jih na visoki hitrosti stepamo nekaj minut, da se spenijo. 

Hitrost mešanja nekoliko znižamo in v beljake postopoma, po žlicah, vmešamo sladkor. Najprej vmešamo ves kristalni sladkor, zatem pa še sladkor v prahu. Na koncu dodamo še koruzni škrob in vanilijev ekstrakt.

Beljake mešamo še 2 do 3 minute, da se stopijo vsi sladkorni kristali. Ali so stopljeni, najlažje preverimo tako, da malo snega podrgnemo med suhima in čistima prstoma. Če pod njima še vedno čutimo kristalčke, beljake stepamo dalje. Sneg mora biti na koncu gost in sijoč ter mora imeti trde vrhove.

Nizek pekač (velikosti 30 x 40 centimetrov) obložimo s peki papirjem. Nanj pretresemo sneg in ga z lopatko ali paletnim nožem enakomerno debelo razporedimo po celotni površini ter po vrhu pogladimo. 

Beljakovo osnovo pečemo na spodnji tretjini v pečici, ogreti na 160 stopinj Celzija, 20 do 25 minut. Po vrhu mora testo postati rahlo obarvano in krhko.

Pečeno osnovo ostranimo iz pečice in pustimo, da se na pekaču hladi 10 minut. Medtem si pripravimo svež list papirja za peko in ga potrosimo z zmletim sladkorjem. Delno ohlajeno osnovo odstranimo iz pekača in jo previdno obrnemo na s sladkorjem potresen peki papir. Previdno ostranimo papir, na katerem se je osnova pekla. Pustimo, da se osnova povsem ohladi. 

Pečena osnova je na zunanji strani rahla in hrustljava, znotraj pa sočna in mehka kot sladkorne penice.
Pečena osnova je na zunanji strani rahla in hrustljava, znotraj pa sočna in mehka kot sladkorne penice. FOTO: Shutterstock

Za pripravo rolade potrebujemo še:

- 250 ml ohlajene sladke smetane za stepanje
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
-  200 g svežih jagod (lahko tudi maline ali borovnice)

Jagode očistimo in zrežemo na koščke. V čisti posodi stepemo ohlajeno sladko smetano, ki ji za okus in aromo dodamo vanilijev sladkor. 

Na ohlajeno osnovo nanesemo stepeno smetano, po kateri portosimo koščke jagod.
Na ohlajeno osnovo nanesemo stepeno smetano, po kateri portosimo koščke jagod. FOTO: Shutterstock

Ohlajeno osnovo premažemo s stepeno smetano in po njej potrosimo koščke jagod. Osnovo previdno zvijemo v rolado, pri tem pa si pomagamo s peki papirjem. 

Rolado s pomočjo peki papirja preložimo na servirni krožnik ali pladenj in jo obrnemo tako, da je spoj na spodnji strani. Okrasimo jo s stepeno smetano in svežimi jagodami ter postrežemo. Dober tek!

Sladice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

 

Sorodni članki

Odlična sladica, ki jo bodo vsi hvalili

Hitro pripravljena sladica, ki bo navdušila vse po vrsti, še zlasti pa ljubitelje Ferrero Rocher kroglic. Osnova je rahel čokoladni biskvit, premazan z bogato lešnikovo kremo, rolado pa na koccu prelita še s slastno čokoladno glazuro z lešniki. To je ena tistih sladic, ki jo bodo vsi hvalili, zanjo pa ne boste porabili veliko časa in tudi truda.

Priložnostno
Odlična sladica, ki jo bodo vsi hvalili
Božansko dobre rolade, pripravljene brez moke

Čeprav rolade običajno pripravljamo iz rahlega biskvitnega testa, ki se navadno pripravlja z moko, lahko to v nekaterih receptih tudi povsem izpustimo ali pa zamenjamo s kakšno drugo sestavino, kot so na primer mleti oreščki. Prava paša za oči in brbončice pa so tudi rahle in puhaste beljakove rolade, pri katerih za osnovo namesto biskvita uporabimo kar pečen beljakov sneg.

Pecivo
Božansko dobre rolade, pripravljene brez moke
Karim Merdjadi nam je zaupal recept za božansko dobro rolado

Nocoj tekmovalce MasterChef Slovenija čaka prav posebna sladka preizkušnja. Pripraviti bodo morali zimzeleno sladico, ki navdušuje staro in mlado – domačo rolado. Pripravimo jo lahko z le nekaj osnovnimi sestavinami ali pa se poigramo z različnimi vrstami biskvita in različnimi nadevi. O tem, kako pripraviti dobro rolado, smo se pogovarjali s slaščičarskim mojstrom Karimom Merdjadijem, ki nam je zaupal tudi odličen recept.

MasterChef
Karim Merdjadi nam je zaupal recept za božansko dobro rolado
Hitri in mehki krofi, ki vedno uspejo

Krofi so v zadnjih letih postali ena najbolj priljubljenih domačih sladic, njihova priprava pa ni vezana samo na pustni čas, ampak se z njimi radi sladkamo vse leto. Sanja Sirk, drugouvrščena tekmovalka pete sezone priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija, nam je zaupala recept, po katerem jih sama pripravlja in nam podala tudi nekaj nasvetov, s katerimi nam bodo krofi zagotovo uspeli.

Pust
Hitri in mehki krofi, ki vedno uspejo
Tako boste pripravili popolno osnovo za eno najboljših sladic na svetu

Torta Pavlova je lahka sladica na osnovi stepenih jajčnih beljakov in sladkorja v kombinaciji s smetano, kremami ali sadjem. To je kultna sladica, ob kateri se vam bodo cedile sline. Da boste pripravili odlično osnovo, pa morate upoštevati nekaj ključnih pravil.

Triki in nasveti
Tako boste pripravili popolno osnovo za eno najboljših sladic na svetu
Nasveti za pripravo odlične domače rolade

Zimzelena sladica, ki navdušuje staro in mlado. Pripravimo jo lahko z le nekaj osnovnimi sestavinami ali pa se poigravamo z različnimi vrstami biskvita in različnimi nadevi. Preberite, kako se lotiti priprave, nato pa izberite najboljši recept zase ter za svoje goste.

Triki in nasveti
Nasveti za pripravo odlične domače rolade
Zdrava poletna pregreha: sladice z malo kalorijami

Bi radi poletne dni izkoristili za to, da izgubite kakšen odvečen kilogram, a se sladicam po kosilu nikakor ne morete odpovedati? Sladke pregrehe že dolgo niso več nujno nezdrave kalorijske bombe. Pripravili smo pet receptov za okusne poletne deserte, ki si jih boste lahko privoščili brez slabe vesti, saj ima ena porcija manj kot 200 kalorij oziroma 836 kilodžulov.

Zdravo in vegi
Zdrava poletna pregreha: sladice z malo kalorijami
Jedi, ki so jih navdahnile slavne ženske

Kaj imajo skupnega balerina Ana Pavlova, kraljica Viktorija, deklica Suzette in operna pevka Nelli Elba? Odgovor se skriva v pregrešnih sladicah, ki so postale tako priljubljene, da jih še danes najdemo na številnih jedilnih listih širom po svetu. Omenjene ženske so namreč zaradi svojega položaja, slave ali čistega naključja dale ime sladicam, za katere ste zagotovo slišali tudi sami. In ker 8. marca obeležujemo mednarodni dan žensk, je prav, da izpostavimo njihove zanimive zgodbe.

Kuhinje
Jedi, ki so jih navdahnile slavne ženske
Recept za krofe, ki navdušuje Slovence

Skupine na Facebooku, ki so namenjene kuhanju in peki, so v obdobju pusta preplavljene s slikami domačih krofov, med recepti, po katerih jih gospodinje cvrejo, pa izstopa recept Rosane Jug Povhe, ki jo marsikdo imenuje kar 'kraljica krofov'. Rosanin recept vam ponujamo v nadaljevanju, avtorica pa nam je zaupala tudi nekaj odličnih nasvetov, ki jih moramo pri pripravi krofov upoštevati.

Sladice
Recept za krofe, ki navdušuje Slovence
Tako lahko porabite beljake, ki ostanejo po cvrtju krofov

Tudi vam po cvrtju krofov ostajajo beljaki, pa ne veste, kako bi jih porabili? Najlažji način je, da jih zamrznete, najslabši način, da jih zavržete, k sreči pa obstaja tudi kar nekaj sladkih receptov, v katerih jih lahko porabite. Poglejte si naše predloge!

Pust
Tako lahko porabite beljake, ki ostanejo po cvrtju krofov
Nasveti za najboljše domače krofe

Nekaj nepogrešljivih trikov in nasvetov, ki jih morate pri pripravi domačih krofov obvezno upoštevati.

Pust
Nasveti za najboljše domače krofe
ISSN 2630-1679 © 2024, Okusno.je, Vse pravice pridržane Verzija: 461