To je izjemno pomemben vitamin za delovanje našega telesa. Ali uživate dovolj hrane, ki ga vsebuje?
Za razliko od vitaminov B, C in D se o tem vitaminu ne govori tako pogosto, čeprav je njegova vloga v človeškem telesu neprecenljiva. To hranilo so odkrili šele v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko so dokazali, da ima ključno vlogo pri strjevanju krvi. Zato se imenuje "koagulacijski vitamin" ali vitamin K.
Za njegovo odkritje je zaslužen Weston Price, zobozdravnik, ki je v začetku 20. stoletja prepotoval svet, da bi odkril povezavo med prehrano in boleznimi med različnimi ljudstvi. Opazil je, da je v naravni, neindustrijski prehrani skrivno hranilo, ki ščiti pred kariesom, pa tudi pred kroničnimi boleznimi. To skrivnostno sestavino je poimenoval "aktivator X" (kasneje vitamin K2).
Obstajata dve vrsti vitamina K – K1 (filokinon) in K2 (menakinon). Rastline proizvajajo vitamin K1, ki se v človeškem telesu s pomočjo prebavnih bakterij spremeni v vitamin K2. Vitamin K2 je prisoten tudi v fermentiranih živilih. Med najboljšimi naravnimi viri vitamina K sta ohrovt in špinača – v eni porciji ga vsebujeta kar 10-krat več od dnevno priporočene količine. Tudi brstični ohrovt in brokoli sta bogata s tem hranilom – 1 skodelica zadosti več kot 100 odstotkov dnevne potrebe po tem pomembnem hranilu.
Z obilico vitamina K2 se lahko pohvali tudi japonski natto, posebna oblika fermentirane soje (za njeno fermentacijo skrbi bakterija Bacillus subtillis natto). To živilo vsebuje kar 1000 mikrogramov vitamina K2 na 100 gramov.
Pomanjkanje vitamina K
Če uživate premalo temno zelene listnate zelenjave, je povsem možno, da vam tega vitamina primanjkuje. Njegovo pomanjkanje se lahko pojavi tudi po dolgotrajni uporabi antibiotikov, ki uničujejo dobre bakterije v črevesju in tako preprečujejo njegovo nastajanje. Optimalni dnevni vnos vitamina K za ženske je 90 mikrogramov, za moške pa 120 mikrogramov.
Prednosti vitamina K:
1. Omogoča normalno strjevanje krvi
Če se urežete v prst, se kri ne bo zlahka ustavila, če je motena njena normalna funkcija strjevanja. Zahvaljujoč tej funkciji se rana hitro zapre in tako prepreči prekomerno izgubo krvi. Pomembno pa je, da se kri ne strdi sama od sebe, če ni rane ali poškodbe, saj v tem primeru zlahka nastanejo krvni strdki, ki lahko zamašijo žilo. Prav vitamin K je pomemben za normalno delovanje strjevanja krvi, namreč aktivira beljakovine, ki so odgovorne za koagulacijo.
2. Pomaga pri preprečevanju osteoporoze
Kalcij ni edino hranilo, ki ohranja zdrave kosti. Tu je tudi vitamin K, ki je odgovoren za shranjevanje kalcija in kalcifikacijo kosti. Študije so pokazale, da ta vitamin povečuje mineralno gostoto kosti – zato imajo ljudje, ki jim primanjkuje tega ključnega hranila, večje tveganje za zlome in hujše poškodbe kosti in sklepov. Nizke ravni vitamina K v telesu znatno povečajo tveganje za artritis in osteoporozo.
- Preberite si še: Če otroku preprečite dostop do OČETA, bo našel nezaveden način, da se z njim poveže
3. Varuje zdravje srca in ledvic
Z zadostnim vnosom vitamina K boste zaščitili tudi zdravje svojega srca. Vitamin K preprečuje odlaganje kalcija v krvnih žilah in posledično poapnenje žil in ledvic.
4. Varuje zdravje zob
Vitamin K2 je odgovoren za aktivacijo osteokalcina, beljakovine, ki je ključnega pomena ne le za zdravje vaših kosti, temveč tudi vaših zob.
5. Podaljša življenjsko dobo
Glede na večletno študijo, ki je vključevala 4000 ljudi, starejših od 65 let, imajo ljudje z najnižjo vsebnostjo vitamina K v telesu 19 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt (iz kateregakoli vzroka).
Najboljši rastlinski viri vitamina K:
- Zelena listnata zelenjava (ohrovt, špinača, blitva, blitva, solata in peteršilj).
- Brstični ohrovt, brokoli, zelje, cvetača
- Borovnice, slive, grozdje, maline
- Fermentirana soja
- Drugi viri: por, zelena solata, šparglji, koriander, stročji fižol, grah, gorčica.
Vir: atma.hr