Klemen Ptičak in Til Pleterski / Foto: Alenka Brun

Kaj imata skupnega Mehika in Jezersko

Nedavno so
v ljub­ljanski Taqueriji Uno­más pripravili uradno odprtje. Ime izhaja iz besed »uno más«, kar v prevodu pomeni »še enega«. Z avtentičnimi mehiškimi takosi in napitki, kot sta »horchata« iz riževega mleka, cimeta, vanilje ter tu še mandljev in osvežilna »agua de jamaica« iz posušenih cvetov hibiskusa in sveže stisnjenega soka grenivke, je lokal ne le obogatil ponudbo prestolnice na področju ulične hrane, temveč prijetno presenetil tudi tiste, ki smo takose in omenjene napitke okušali prvič. Takerijo sta ustanovila Klemen Ptičak in Til Pleterski, ki sta v Sloveniji pred dobrim desetletjem začela s Hood Burgerjem.

Tortilje iz posebne mase »nixtamalizade« pripravljajo sproti, prav tako sami pripravljajo vse drugo, velik del sestavin je celo slovenskega izvora. Plod lastnega razvoja so vse marinade, omake, guacamole, imajo tudi svojega mesarja in mesnico za pripravo mesa.

Ob odprtju smo pokusili takose »al pastor« z marinirano svinjino in ananasom, »carne asada« z govedino in omako guacamole, »vegetal« s popečeno pekočo zeleno papriko, mene pa je najbolj navdušil »tacos pescado« z osličem v pivski tempuri.

Fanta sta se v pripravi takosov najprej preizkušala v domačih kuhinjah, a kmalu ugotovila, da brez raziskovalnega obiska Mehike ne bo šlo. Tam sta prišla do zanimivih spoznanj. Mehiška hrana recimo ni tako pekoča, kot si predstavljamo, niti ne tako močno začinjena, okusi so pa izjemno bogati, kar izvira predvsem iz načinov priprave mesa in prave kombinacije dodatkov, je pojasnil Til Pleterski. »V Mehiki poznajo ogromno takosov, ki se razlikujejo po vrsti mesa in predvsem načinu priprave. Za kralja takosov velja 'al pastor', ki ga pripravljajo na vertikalnem žaru, imenovanem trompo, nam bolj znanem kot kebab. Tri različne smo morali kupiti, da smo našli pravega, pravilnega rezanja mesa z njega pa se še vedno učimo,« pa je povedal Klemen Ptičak.

In potem med vso to pripovedjo nekdo omeni jamo na Jezerskem.

Eden od poskusov je namreč košček daljne Mehike prinesel tudi na Jezersko, kjer sta fanta pripravila čisto pravo »barbacoo«, jed, ki jo v Mehiki začnejo pripravljati v petek zvečer, da je nared naslednje jutro, ko se vrnejo z zabav. Skopljejo jamo, jo obložijo z opeko, v njej zakurijo ogenj in počakajo, da se opeka tako močno segreje, da ustvari pečico. Na Jezerskem ima eden od fantov vikend in so se lotili poskusa, le da so pripravili piknik. Ko je bila jama nared in opeka segreta, so vanjo postavili kotel s čebulo, zelenjavo, čičeriko, rižem in začimbami, na rešetko nad kotel pa položili jagenjčka in ga prekrili z bananinimi listi, saj agavinih, ki jih uporabijo v Mehiki, pri nas niso dobili. Med počasno peko mesa v kotel kapljajo sokovi, takosi »barbacoa« pa se nato pojedo s »salso boracha« (»pijano« salso, ki vsebuje alkoholno pijačo, narejeno iz agave) in čudovito juho iz kotla. »Boljšega zdravila po zabavni noči si ne morete predstavljati,« se je še namuznil Til Pleterski.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/21

torek

12/19

sreda

9/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

DELAVNICE / Kranj, 21. maj 2024

Delavnica izdelave odeje krpanke

IZLETI / Cerklje, 21. maj 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 21. maj 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kokrica, 21. maj 2024

Okrogla miza

IZLETI / Kranj, 22. maj 2024

Planinarjenje po Bosni in Hercegovini

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

 

 
 

 

 
 
 

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 14:22, 13. maj

Kategorija: Nasveti. A ne bi bilo bolj pravilno kategorizirano med reklame