okusno.je
Edamame

Zdravo in vegi

Zdravo živilo z visoko vsebnostjo beljakovin in vlaknin

Edamame, mlada zelena soja, je v zadnjih letih zaradi svojih prehranskih koristi in kulinarične vsestranskosti postala zelo priljubljeno živilo. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin, vlaknin in esencialnih hranil je dragocen dodatek k uravnoteženi prehrani. Lahko jo vključite v svoje obroke ali pa uživate kot okusen prigrizek, katerega recept vam razkrivamo v nadaljevanju.

okusno.je
15. 02. 2024 05.00

Kaj je edamame?

Edamame je japonski izraz za mlado sojo, ki je pobrana, preden povsem dozori. Zrna so znana po svoji svetlo zeleni barvi in nežni strukturi. Običajno se edamame prodaja v stroku, ki ščiti zrna in ga ohranja svežega. Stroki so običajno predhodno že toplotno obdelani, zato so 'fižolčki' v njih mehki in enostavni za uživanje.

Edamame je zdrav in okusen dodatek jedem.
Edamame je zdrav in okusen dodatek jedem. FOTO: Adobe Stock

Zdravstvene prednosti

Edamame ni le okusen dodatek k jedem, temveč je živilo tudi polno hranilnih snovi, ki prispevajo k zdravi prehrani. Tukaj je nekaj ključnih zdravstvenih koristi uživanja zelene soje:

Beljakovine:

Edamame je odličen rastlinski vir beljakovin, zato je dragocen dodatek za vegetarijance in vegane. V eni skodelici kuhanega edamama je približno 17 gramov visokokakovostnih beljakovin, ki so bistvene za obnovo celic, rast mišic in splošno zdravje.

Vlaknine

Edamame je bogat s prehranskimi vlakninami, ki pospešujejo prebavo, spodbuja redno odvajanje in pomaga ohranjati zdravo črevesje. Kombinacija beljakovin in vlaknin lahko pripomore tudi k daljšemu občutku sitosti, kar pripomore tudi k uravnavanju telesne teže in zmanjšuje prenajedanje.

Maščobe

Edamame vsebuje malo nasičenih maščob in holesterola ter ne vsebuje transmaščob. Je dober vir zdravih mononenasičenih in polinenasičenih maščob, vključno z maščobnimi kislinami omega-3. Te zdrave maščobe prispevajo k vzdrževanju optimalne ravni holesterola in zmanjšujejo tveganje za bolezni srca.

Vitamini in minerali

Edamame vsebuje veliko pomembnih vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom K, folati, manganom in železom. Vitamin K je pomemben za strjevanje krvi in zdravje kosti, folati pa so ključni za rast in razvoj celic. Mangan in železo pomagata prenašati kisik v telesu.

Cele stroke lahko zelo hitro in enostavno spremenite v okusen prigrizek.
Cele stroke lahko zelo hitro in enostavno spremenite v okusen prigrizek. FOTO: Adobe Stock

Kako se uporablja edamame?

Edamame ponuja številne kulinarične možnosti. Zelena zrna lahko dodate v solatne sklede in bovle, odlično pa bodo popestrile tudi enolončnico ali kari. Cele stroke pa lahko zelo hitro in enostavno spremenite v okusen prigrizek. Recept za rahlo pikantne stroke edemama vam razkrivamo v nadaljevanju. 

Sestavine:

- 2 skodelici edamame (v strokih)
- 2 stroka česna, sesekljana
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 žlica sojine omake
- 1 čajna žlička omake sriracha (prilagodite glede na svoje želje po pikantnosti)
- sol po okusu
- sezamova semena za okras (po želji)

Postopek priprave:

V loncu zavrite osoljeno vodo in dodajte stroke mlade soje. Kuhajte približno 5 do 7 minut, dokler se stroki ne zmehčajo. Odcedite in postavite na stran.

V veliki ponvi na srednji temperaturi segrejte rastlinsko olje. Dodajte sesekljan česen in ga približno minuto pražite, da zadiši.

V ponev dodajte kuhane stroke edamama in jih med mešanjem pražite 2 do 3 minute.

V manjši skledi zmešajte sojino omako, omako sriracha in ščepec soli. Omako prelijte čez edamame in dobro premešajte, da se stroki enakomerno začinijo. Kuhajte še 2 do 3 minute in občasno premešajte.

Odstavite z ognja in stroke pretresite v servirano posodo. Po želji okrasite s sezamovimi semeni. Postrezite vroče kot predjed ali prigrizek.

Sorodni članki

Za zadovoljiv vnos vlaknin jejte ta živila

Spoznajte 10 zdravih živil, bogatih z vlakninami, ki bi jih morali čim pogosteje vključiti v svoj jedilnik!

Zdravo in vegi
Za zadovoljiv vnos vlaknin jejte ta živila
Beljakovine: v katerih živilih jih najdemo in koliko jih moramo dnevno zaužiti?

Beljakovine so za naše delovanje nujno potrebne, saj skrbijo za številne življenjsko pomembne procese, ki v telesu potekajo vsak dan. Zato je zadosten dnevni vnos beljakovin bistvenega pomena za celotno zdravje. Preverite, katera živila so dober vir beljakovin in na kaj morate paziti, če se prehranjujete z izključno rastlinsko prehrano.

Zdravo in vegi
Beljakovine: v katerih živilih jih najdemo in koliko jih moramo dnevno zaužiti?
Kaj je tahini in kako se uporablja?

Tahini v našem okolju morda ni tako dobro poznana sestavina, v mediteranski in bližnjevzhodni kuhinji pa se uporablja že tisočletja. Gre za gosto pasto, narejeno iz sezamovih semen, ki se uporablja kot dodatek sladicam, preliv za solato in zelenjavne jedi, predvsem pa je nepogrešljiva sestavina humusa, zdravega čičerikinega namaza, ki veljavo pridobiva tudi pri nas, predvsem pa po njem radi posegajo ljubitelji zdrave prehrane.

Zdravo in vegi
Kaj je tahini in kako se uporablja?
Zato je pomembno, da beljakovine vključite v vsak obrok

Prehranske smernice narekujejo, da morajo odrasle osebe zaužiti najmanj 50 gramov beljakovin na dan. A mnogi ne dosežejo niti tega minimuma, kar se lahko na dolgi rok odraža tudi na njihovem zdravju in počutju. Preverite, kako lahko poskrbite, da boste vsak dan zaužili dovolj beljakovin.

Zdravo in vegi
Zato je pomembno, da beljakovine vključite v vsak obrok
Trend, ki je osvojil ljubitelje zdravih obrokov

'Poke' skleda oziroma angleško 'poke bowl' je različica tradicionalne havajske jedi, ki si je utrla pot med ljubitelje zdravih obrokov po vsem svetu. Čeprav je na prvi pogled podobna t. i. Budini skledi (ang.: Budda bowl), pa ju ne gre zamenjevati. Kaj je torej 'poke' skleda in kako jo pripravimo?

Kuhinje
Trend, ki je osvojil ljubitelje zdravih obrokov
Kremasta omaka brez mlečnih izdelkov, ki obogati vsako zelenjavno jed in solato

Zdrava, okusna, hitro pripravljena in zelo kremasta omaka ne vsebuje jajc in mlečnih izdelkov, z njo pa lahko prelijemo kuhano ali pečeno zelenjavo in solato, jo uporabimo kot omako za burger ali falafel, odlično pa popestri tudi nekatere mesne in ribje jedi. Njena glavna sestavina, ki poskrbi za čudovito kremasto teksturo, je tahini oziroma sezamova pasta, poleg nje pa uporabimo samo še česen, limonin sok in vodo.

Zdravo in vegi
Kremasta omaka brez mlečnih izdelkov, ki obogati vsako zelenjavno jed in solato
5 načinov, kako lahko jutranji kaši dodate beljakovine

Bi radi jutranjo kašo spremenili v še bolj zdrav, nasiten in hranljiv obrok? Dodajte ji beljakovine, ki nas za dlje časa nasitijo kot ogljikovi hidrati, nam pomagajo, da nimamo napadov lakote čez dan, poleg tega pa tudi poskrbijo, da čez dan pokurimo več kalorij. Če torej želite (p)ostati vitki, vitalni in zdravi, si za zajtrk pripravite okusno beljakovinsko kašo.

Zdravo in vegi
5 načinov, kako lahko jutranji kaši dodate beljakovine
ISSN 2630-1679 © 2024, Okusno.je, Vse pravice pridržane Verzija: 445