Po solkanskem radiču veliko povpraševanja, pridelovalcev vse manj

Nova Gorica, 1. februarja - Solkanski radič je ena izmed posebnosti Goriške, ki jo želijo promovirati tudi v sklopu Evropske prestolnice kulture Nova Gorica/Gorica 2025. Po tej vrtnini je v Sloveniji in Italiji veliko povpraševanja, pridelovalcev pa je zaradi precej ročnega dela vse manj, pa čeprav dosega visoke prodajne cene.

Solkan, Ošterija Žogica .
Solkanski radič je vrtnin in okras kot goriška "vrtnica".
Goriški radič.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Solkan, Ošterija Žogica .
Solkanski radič je vrtnin in okras kot goriška "vrtnica".
Goriški radič.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Solkan, Ošterija Žogica .
Solkanski radič je vrtnin in okras kot goriška "vrtnica".
Goriški radič.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Solkan, Ošterija Žogica .
Solkanski radič je vrtnin in okras kot goriška "vrtnica".
Goriški radič.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Solkan, Ošterija Žogica .
Solkanski radič je vrtnin in okras kot goriška "vrtnica".
Goriški radič.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Solkan.
Radič.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Prvič je bil solkanski ali goriški radič, ki mu po domače rečejo sukenski regut, pisno omenjen pred 150 leti. To je vodilo do odločitve, da letos na Območni obrtno-podjetniški zbornici Nova Gorica in Javnem zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina organizirajo poseben dogodek o solkanskem radiču.

Solkanski radič je ljubiteljem te vrtnine na voljo med decembrom in februarjem, odvisno od letine in pridelanih količin. V tokratni sezoni so ga že skoraj vsega prodali, kljub temu da je zaradi načina pridelave zelo drag.

rr/mrn/bg
© STA, 2024