Super ideja za hitro in zdravo kosilo

ZDRAVO IN VEGI

Super ideja za hitro in zdravo kosilo

M. J.
09.05.2024, 5:00
0

Če odmislite ščepec soli in malo vode, za pripravo okusne in zdrave palačinke potrebujete samo eno sestavino - lečo. Ker takšna palačinka vsebuje veliko beljakovin in vlaknin, poleg tega pa jo tudi lahko kombiniramo s številnimi sestavinami, od surove in pečene zelenjave, avokada in kosov piščanca, do humusa in feta sira, je odlična izbira za pripravo hitrega uravnoteženega obroka. V nadaljevanju vam razkrivamo, kako se lečina palačinka pripravi.

Odlična palačinka, ki ne vsebuje jajc, mlečnih izdelkov in moke. Zanjo v osnovi potrebujete samo rdečo lečo,  ki je prijetnega zemeljskega, oreščkastega in rahlo sladkega okusa. Ko jo zmešamo s soljo in vodo, dobimo gladko in okusno maso, ki je kot nalašč za peko palačink. Priprava je hitra in enostavna, imejte pa v mislih, da je dobro, da lečo čez noč namočite v zadostni količini hladne vode. 

Če se vam zdi, da lečina palačinka ne more biti okusna, se pošteno motite! V maso lahko za obogatitev okusa dodate številne začimbe, kot so mleta paprika, mleti česen, kumin in kurkuma. Pripravljeno palačinko pa lahko obložite s številnimi dodatki. Izberite humus, popražene gobice, nadrobljen tofu in svežo špinačo ali pa palačinko obložite z avakadovim namazom, koščki popečenega piščanca, svežo zelenjavo  in feta sirom. Za piko na in vse skupaj prelijte še z jogurtovim ali tahinijevim prelivom in že imate okusen ter uravnotežen obrok, ki si ga lahko privoščite za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo.

Lečina palačinka je odlična izbira za hiter, okusen in hranljiv obrok.
Lečina palačinka je odlična izbira za hiter, okusen in hranljiv obrok. / FOTO: Shutterstock

Za pripravo lečine palačinke potrebujemo:

- 125 g rdeče leče
- 200 ml vode
- 1/3 žličke soli

Lečo čez noč namočimo v zadostni količini hladne vode.

Namočeno lečo odcedimo in jo v blenderju gladko zmiksamo z 200 mililitri vode in s soljo. 

V ponvi, ki se ne prijema, segrejemo malo olja. Nato v ponev vlijemo del lečine mase in jo enakomerno razporedimo, da nastane krog. Ko površina ni več tekoča, palačinko previdno obrnemo in jo zapečemo na drugi strani. Odvisno od velikosti in debeline palačinke, boste za vsako stran potrebovali  2-4 minute.

Ko je palačinka pečena, jo obložimo s poljubnimi dodatki, prepognemo in postrežemo. Dober tek!

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

'Plant based': odlični recepti za začetnike (tudi za tri brezgrešne sladice)
PREBERI ŠE
'Plant based': odlični recepti za začetnike (tudi za tri brezgrešne sladice)

Rahla čokoladna krema s sestavino, ki jo navadno vedno mečemo stran
PREBERI ŠE
Rahla čokoladna krema s sestavino, ki jo navadno vedno mečemo stran

NOVICE

Cene bencina, dizla in kurilnega olja še naprej drsijo ...

ŠPORT

Jürgen Klopp: Ne zdi se kot konec, ampak šele kot ...

POP IN

Miki Vlahovič prvič dedek, dobil je vnukinjo

TV ODDAJE

Duo Kamikazete o priljubljenosti plesa ob drogu: ...

VIZITA.SI

Pomembna informacija, če vas ugrizne klop

DOMINVRT.SI

Sfinga: Mačka brez dlake, a z veliko karakterja

ZADOVOLJNA.SI

To je bila ovira, ki je nista uspela premagati

MOSKISVET.COM

Uspešen nogometaš je poročil eno najlepših slovenskih ...

BIBALEZE.SI

Znana Slovenka rodila prvega otroka

CEKIN.SI

Kaj bi bilo ceneje od Hrvaške?

OKUSNO.JE

Omake za testenine, ki so pripravljene v hipu

DOMINVRT.SI

7 najpogostejših napak pri prenovi kuhinje