Kraško popoldne v Trstu

Danes med 16. in 21. uro bo v hotelu DoubleTree by Hilton potekala tradicionalna prireditev Teranum, na kateri se bodo predstavili pridelovalci terana in drugih rdečih vin s Krasa. Njihovi gostje letos prihajajo iz Piemonta.

Lani je Teranum gostoval v hoteluSavoia Excelsior Palace, danes 
pa bo v Double Tree by Hilton.  Foto: Vilia Luna
Lani je Teranum gostoval v hoteluSavoia Excelsior Palace, danes pa bo v Double Tree by Hilton.  Foto: Vilia Luna

TRST > Vinarji s Krasa v sosednji Italiji že dolgo, skorajda dve desetletji v okviru Društva vinarjev s Krasa pripravljajo predstavitvi vin iz najpomembnejših sort z njihovega teritorija med Miljami in Doberdobom. Vitovska in morje je čudovita zgodnje poletna degustacija vin iz avtohtone sorte vitovska, Teranum pa predstavitev rdečih kraških sort, ki jo pripravljajo v nekoliko hladnejših mesecih. Zadnja leta se je zanjo ustalil termin v marcu, prireditev pa se je večkrat selila. Nekajkrat je bila v Porto Piccolo v Sesljanu, pogosteje pa v Trstu, kjer je gostovala na več lokacijah. Letos bo premierno na sporedu v hotelu DoubleTree by Hilton na Trgu republike 1 v središču Trsta. Gre za novejši hotel v zgodovinski palači, nekoč sedežu zavarovalne družbe Generali. Poslovni prostori v prvem nadstropju so restavrirani, a imajo zdaj drugačno, gostinsko namembnost.

Današnji enodnevni Teranum v središču Trsta sovpada z velikim četrtkom, vendar prireditelji upajo, da to ne bo vplivalo na obisk. Zagotovo se tega nadejajo tudi vinarji, med katerimi je letos opazen porast števila kleti s slovenskega Krasa, kot gostje pa se bodo predstavile štiri vinoteke iz Monferrata v Piemontu, ki je letošnje (italijansko) mesto vina. Kot uvod v pokušine - te se bodo začele ob 16. uri popoldne - bo ob 14. uri v konferenčni dvorani hotela DoubleTree by Hilton posvet z izzivalnim naslovom “Drznost in pogum. Genialnost in norost. Taka je mladost in taka so tudi kraška rdeča vina”, ki ga zaokroža vprašanje, kako vse to najbolje promovirati. Posvet bo povezovala tržaška izvedenka za promocijo lokalnih posebnosti in dobrot Eugenia Fenzi, poleg domačih gostincev Jana Zaccarie in Manueleja Duseja pa sta napovedana tudi gosta iz svetovljanskega Milana (Martina Beccaria) in turistično obleganih Benetk (Lorenzo Benelli).

Vinarji na Teranumu v Trstu

Tržaški in Goriški Kras: Ruj, Bajta, Budin, Cacovich, Ostrouska, Grgič, Kocjančič, Lenardon, Merlak, Milič Damijan, Sancin, Skerlj, Škerk, Ota Rok, Fabjan, Urizio - Vigna Sul Mar, Zidarich, Zahar Slovenija: CV - Colja Vino, Čotar Branko & Vasja, Čotova Klet, Turistična Kmetija Škerlj, Vinarstvo Tauzher – Emil Tavčar, Vinakras Sežana, Vina Vrabec, Vina Petelin Rogelja, Vina Slamič – Perinova Kmetija, Vina Štoka, Vinogradništvo Širca-Kodrič, Renčel Boutique Wines, Vinarstvo Gec, Vinska Klet Orel, Vinska Klet Štok, Vinarstvo Rebula, Vinska Klet Tavčar-Pri Starčih.

Vinarjem se bodo pridružili tudi krajevni pridelovalci medu, sira, mesnin ter drugih delikates in tudi piva, za vmesne grižljaje med pokušanjem teranov, refoškov, barber in bracchetov pa bodo poskrbeli gostilničarji združenja Okusi Krasa. Vstopnina za prireditev, ki bo trajala do 21.00 ure, je 30 evrov in omogoča tudi obisk treh delavnic, ki si bodo sledile od 17. ure dalje, na katere pa se je treba prej prijaviti.


Najbolj brano