Če se želite zaščititi pred rakom, v svoje obroke vključite ta živila

7. 5. 2024
Deli
Če se želite zaščititi pred rakom, v svoje obroke vključite ta živila (foto: Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona))
Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona)

Tukaj je 10 najboljših živil proti raku.

Do diagnoze raka lahko pride zaradi različnih dejavnikov, pogosto pa bolezen vsaj delno nastane tudi kot posledica življenjskega sloga. Neustrezna prehrana, premalo gibanja, kajenje, uživanje alkohola, prekomerna izpostavljenost stresu in druge nezdrave navade lahko prispevajo k resnim težavam.

Ne spreglejte:

Po drugi strani pa ustrezen življenjski slog lahko deluje obratno in nas pred rakavimi obolenji zaščiti. Preverite, katera živila je dobro vključiti v svojo prehrano, če se želite zaščititi pred rakom.

  1. Ananas: zaradi visoke vsebnosti encimov deluje protivnetno, te snovi pa lahko tudi preprečijo nastanek metastaz.
  2. Paradižnik: bogat vir betakarotena, ki zaustavi razmnoževanje rakavih celic.
  3. Brokoli: minerali, vitamini in številne sekundarne rastlinske snovi, kot so na primer flavonoidi in glukosinolati, ščitijo vsako posamezno celico. Učinek se razvije le ob dobrem žvečenju ali če ga pretlačite.
  4. Oljčno olje: je odličen vir zdravih maščob, hkrati pa naj bi oljčno olje preprečevalo tudi razvoj tumorjev v telesu.
  5. Polnozrnati kruh: bogat vir vlaknin, ki spodbuja zdravje črevesja in tako ščiti pred rakom prebavil.
  6. Grozdje: v rdečih grozdih se skriva veliko flavonodiov, ki preprečujejo nastanek raka.
  7. Motovilec: njegovi ksantofili (barvila) delujejo antioksidativno, torej ščitijo celice. Vsebuje veliko folne kisline, ki lahko pomagajo preprečiti nastanek raka dojk.
  8. Čokolada: rakave celice "ne marajo" kakava. Ta namreč vsebuje protivnetne snovi in lahko prepreči nastanek celic raka dojk.
  9. Rdeča pesa: njeni flavonoidi okrepijo imunski sistem, ki tako brez vsakih težav uniči nastajajoča tumorska žarišča. Za preventivo proti raku si čim večkrat privoščite iztisnjen sok sveže rdeče pese.
  10. Grenivka: rožnate sorte vsebujejo veliko karotenoidov. Skupaj z visokim deležem vitamina C preprečujejo predvsem rak požiralnika in želodca.

Originalen članek je bil objavljen 15.10.2015 na Aktivni.si

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk