okusno.je
Jaffa sladica

MasterChef

Okusna jaffa sladica za vse, ki obožujete kombinacijo pomaranče in čokolade

Na izločitvenem testu v oddaji MasterChef se je tokrat vse vrtelo okrog sladoleda. Uporabiti so ga morali tako v slanih kot sladkih jedeh, pri zadnji pa je s svojo jaffa sladico tokrat za veliko navdušenje poskrbela Klara Šmigoc.

E.R.
09. 05. 2024 22.30

V oddaji MasterChef so se tekmovalci znova pomerili na izločitvenem testu, ki je potekal v dveh krogih. V prvem so morali prepoznavati različne okuse sladoledov, v drugem pa iz sladoledov pripravljati tako slane kot sladke jedi. Kdo je moral kuhati katero, je določila Dana Ilić kot zmagovalka prvega kroga, ki se je tako tudi avtomatsko uvrstila na balkon. 


Dana je petim tekmovalcem razdelila naloge, pri čemer je bila zelo prijazna do Klare Šmigoc, saj je določila, da bo ona ena od dveh srečnežev, ki bo lahko sladoled uporabila na način kot smo ga vsi bolje vajeni - v sladici. Klara je priznala, da ji je s tem padla sekira v med, saj že od samega začetka tekmovanja dokazuje, da je v pripravi sladic zelo dobro podkovana.


To je znova dokazala tudi na tem izločitvenem testu.

Odločila se je, da bo pripravila prav posebno jaffa sladico, ki jo je odlikovala skrbno dodelana kombinacija okusov čokoladno-pomarančnega sladoleda, crumbla, granite in kakavovega sponga. V svojo idejo je trdno verjela, česar ni skrivala niti pred Luko Jezerškom, ki jo je med kuhanjem obiskal na njeni postaji.


Mojstrica slaščic se med obiskom ni pustila motiti in je osredotočeno nadaljevala s svojim kuhanjem brez kakršnihkoli zapletov, na koncu pa pred sodnike dostavila krožnik, ki je prekosil že tako visoka pričakovanja. "Prekrasni okusi, ki jih dopolnjujejo prekrasne tehnike, zelo okusno in domiselno, svojo idejo si pripeljala do perfekcije," je bil zadovoljen Luka, s katerim sta se brez kakršnihkoli pripomb strinjala tudi Mojmir Šiftar in Karim Merdjadi.


To perfekcijo pa si lahko po spodnjem receptu na krožniku pričarate tudi vi! Če obožujete sladoled ter kombinacijo pomaranče in čokolade, bodo namreč vaše brbončice s to sladico okušale nebesa. Pa dober tek!

Sestavine za eno osebo:

CRUMBLE:

- lupina dveh pomaranč
- 50 g moke
- 50 g mandljeve moke
- 50 g sladkorja v prahu
- 50 g masla

KAKAVOV SPONGE:

- 4 jajca
- 15 g moke
- 10 g kakava
- 80 g sladkorja

ČOKOLADNI SLADOLED S POMARANČNO LUPINO:

- 250 g mleka
- 250 g smetane
- lupina štirih pomaranč
- 50 g sladkorja
- 6 rumenjakov
- ščep soli

POMARANČNA GRANITA:

- 50 g sladkorja v prahu
- 50 g vode
- sok in lupina dveh pomaranč
- 5 listov pomarančne mete

DEKORACIJA:

- temperirana čokolada
- list pomarančne mete

Postopek priprave po korakih:

Najprej se lotimo priprave sladoleda. V kozico damo greti mleko, smetano in pomarančno lupino. V drugi posodi zmešamo rumenjake s sladkorjem. Ko mešanica mleka zavre,  jo prelijemo čez rumenjake, nato pa damo vse skupaj nazaj na ogenj ter kuhamo pribižno 2 minuti ob konstantnem mešanju, dokler zmes ne doseže 82 stopinj. Zmes damo v aparat za sladoled in počakamo, da se naredi sladoled. Traja približno 25 minut.

Nato se lotimo crumbla. V mešalniku zmešamo vse sestavine in zmes razporedimo po peki papirju. V pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, jo pečemo 15 minut.

Nato sledi pomarančna granita. V kozici segrejemo sladkor v prahu in vodo, da nastane sladkorni sirup. Vanj dodamo sok in lupinico pomaranče ter liste pomarančne mete. Vlijemo v plitek pekač, ki ga damo v skrinjo in ko zmes zamrzne, jo z vilicami postrgamo.

Na koncu se lotimo priprave kakavovega sponga. V multipraktiku zmiksamo vse sestavine in jih precedimo čez cedilo. Vse prelijemo v sifon, ki ga zapremo z dvema bombicama. Na dno kartonastega kozarčka naredimo zarezice, nato pa vanj do polovice nabrizgamo maso in ga damo v mikravalovno pečico za 1 minuto.

Vse posamezne komponente lepo serviramo na krožnike ter pripravljeno sladico takoj postrežemo. 

Masterchef Slovenija

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Oddajo MasterChef lahko na POP TV spremljate od ponedeljka do četrtka ob 21.15! Za vse naročnike pa je vsaka epizoda 24ur prej na voljo za ogled na VOYO!

Sorodni članki

Nekdanji tekmovalec MasterChefa ima super recept za hiter prigrizek

Ko je govora hitrih jedeh, ki jih lahko pripravimo bodisi za brunch ali pa za popestritev domačih zabav, ima vsakdo zagotovo svojega favorita. Nik Marolt, polfinalist lanske sezone priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija, prisega na pečen camembert. 'Narejeno je hitro, če se ti kdo najavi, na hitro vržeš camembert v pečico, narediš omakico in imaš kaj za postreči,' o jedi pove Nik, mi pa vam v nadaljevanju ponujamo celotni recept, da boste v slastnem pečenem siru lahko uživali tudi vi.

MasterChef
Nekdanji tekmovalec MasterChefa ima super recept za hiter prigrizek
Bruno Šulman pravi, da s temi dodatki kvinoja zasije v pravi luči

V pretekli oddaji MasterChef smo lahko jasno videli, kako pomembno vlogo igrajo začimbe in pravilna uporaba sestavin pri ustvarjanju jedi z živili, ki so znana kot ''dolgočasna''. Odličen primer takega živila je kvinoja, ki na prvi pogled ne izstopa po okusu, a se odlično poda k drugim sestavinam na krožniku. Tako kot v kuhinji priljubljenega kulinaričnega šova lahko tudi v domači kuhinji s preprostimi nasveti nekdanjega zmagovalca MasterChefa Bruna Šulmana kvinojo spremenite v zvezdo krožnika.

MasterChef
Bruno Šulman pravi, da s temi dodatki kvinoja zasije v pravi luči
Do okusnih obrokov tudi takrat, ko imate malo časa in sestavin

V domači kuhinji smo tako rekoč vsakodnevno postavljeni pred dva ključna izziva: pripraviti okusen obrok v kar najkrajšem času in z omejenim naborom živil. V precej podobni situaciji so se ta teden znašli tudi tekmovalci kuharskega šova MasterChef Slovenija, ki pa so imeli ob tem še eno izjemno težko nalogo: navdušiti trojico izkušenih sodnikov in si tako zagotoviti svoje mesto v deseterici najboljših letošnje jubilejne sezone najbolj priljubljenega kuharskega šova pri nas!

MasterChef
Do okusnih obrokov tudi takrat, ko imate malo časa in sestavin
Tekmovalec navdušil z jedjo, ki je v MasterChefu še nismo videli

V oddaji MasterChef so se tekmovalci tokrat pomerili na izjemno zahtevnem individualnem testu. Sodniki so jim dali na voljo okrnjen osnovni asortiman, za vsako dodatno sestavino pa so jim odbijali skupne minute kuhanja. Na koncu se je najbolje odrezal Domen Beribak, ki je sodnike povsem navdušil z japonsko predjedjo, ki je do sedaj v oddaji še niso imeli priložnost poskusiti.

MasterChef
Tekmovalec navdušil z jedjo, ki je v MasterChefu še nismo videli
Slastne testenine, pripravljene v manj kot pol ure, po receptu Anje Fir

Anja Fir, lanskoletna finalistka tekmovanja Masterchef Slovenija, v kuhinji velikokrat nerada komplicira, ampak si raje pripravi kaj dobrega in preprostega. Ena od njenih priljubljenih jedi so tudi slavne testenine amatriciana, ki vsakega navdušijo s čudovitim okusom in preprosto pripravo. Da boste v priljubljeni italijanski jedi lahko uživali tudi vi, vam v nadaljevanju ponujamo Anjin recept.

MasterChef
Slastne testenine, pripravljene v manj kot pol ure, po receptu Anje Fir
Recept Lukove sladice, pri kateri so Karimu od sreče zasijale oči

V izjemno zahtevnem boju za časovno prednost se je Luka Pangos pomeril s finalistko 5. sezone MasterChef tekmovanja – Sanjo Sirk. Pripraviti sta morala jed, v kateri je bila glavna zvezda mandarina, sodnike pa je bolj navdušil Luka Pangos, ki se je odločil za pripravo mandarininega sorbeta.

MasterChef
Recept Lukove sladice, pri kateri so Karimu od sreče zasijale oči
V MasterChef se vrača Sanja Sirk, kuhala pa bo to izvrstno jed

V MasterChef tekmovanju nas nocoj čaka napet boj za časovno prednost, v katerem se bo v izjemno zahtevnem izzivu eden od tekmovalcev moral pomeriti s finalistko 5. sezone – Sanjo Sirk!

MasterChef
V MasterChef se vrača Sanja Sirk, kuhala pa bo to izvrstno jed
Slastne perutničke iz MasterChefa, ki bi jih Mojmir pojedel celo vedro

V MasterChefu so tekmovalci na posebnem izzivu tokrat prvič v sezoni kuhali v parih. Nepremagljivi dvojec sta postala Luka Pangos in Blanka Erniša, ki sta sodnike navdušila s slastnimi perutničkami, gyozami in popolno pečenim ramstekom.

MasterChef
Slastne perutničke iz MasterChefa, ki bi jih Mojmir pojedel celo vedro
Za to jed boste potrebovali 24 ur, a vam ne bo žal

V kuharskem tekmovanju MasterChef smo bili priča najdaljšemu izločitvenemu testu do zdaj, saj je trajal kar 24 ur! Na njem se je najbolje odrezal Luka Pangos, ki je pripravil pečenega jagenjčka z dauphinoise krompirjem, zvitkom iz pak choija in salsa verde omakico.

MasterChef
Za to jed boste potrebovali 24 ur, a vam ne bo žal
MasterChef: Izločitveni test bo nocoj trajal kar 24 ur

V oddaji MasterChef tekmovalce čaka najdaljši izločitveni test v zgodovini šova. Trajal bo namreč celih 24 ur!

MasterChef
MasterChef: Izločitveni test bo nocoj trajal kar 24 ur
Slastna jajčka po turško po receptu zmagovalke MasterChefa

Če iščete idejo za slasten zajtrk ali brunch, ki si ga lahko privoščite ob koncu tedna, vam svetujemo, da preizkusite slastna poširana jajca po turško, ki jih obožuje tudi lanskoletna zmagovalka MasterChefa, Zala Pungeršič.

MasterChef
Slastna jajčka po turško po receptu zmagovalke MasterChefa
Pita s kolerabo? Zmagovalna kombinacija, ki jo morate poskusiti

Slovita francoska pita tarte tatin se običajno pripravlja iz jabolk, njena posebnost pa je, da se peče narobe obrnjena. V tokratnem izzivu so se morali v njeni pripravi preizkusiti tudi tekmovalci na individualnem testu, le da za to nihče ni smel uporabiti jabolk. Izkazalo se je, da se v tarte tatin izvrstno poda tudi koleraba!

MasterChef
Pita s kolerabo? Zmagovalna kombinacija, ki jo morate poskusiti
ISSN 2630-1679 © 2024, Okusno.je, Vse pravice pridržane Verzija: 445